Снимка: Булфото
fallback

Европа идва! При нас, на крака! А ние ще я посрещнем с надежда, с прочутото българско гостоприемство, шопска салата, с присторена и нагласена липса на трафик и... мръсен въздух и мъгла.

Преди няколко дни Министерството на българското председателство на Съвета на Европейския съюз представи клиповете, с които България ще се рекламира през следващите 6 месеца. Прекрасни видеа, с хубавото мото: "България – няма как да не се влюбиш". Бихме добавили – ако можеш да я видиш от мъгла.

Oще по темата

В София мъглата е чест спътник на зимата, има си и климатични особености, но за мръсния въздух никой не обича много да говори. В съседно и братско Скопие например, в последния месец здраво се вдига аларма за качеството на въздуха. Дори градският транспорт там бе обявен за безплатен от кмета на града заради лошото качество на въздуха, а освен това бе наредено улиците в града да се мият ежедневно. Тук обаче градски транспорт безплатен няма, само декларираме готовност, защото така е по-лесно. А улиците ще ги мием през април и май. То е излишно сега, пада дъжд и те сами се мият! Но за сметка на това замазваме очите с твърдото размахване на пръст към стари автомобили, защото явно те са единственият виновник за мръсния въздух.

Е, вече спокойно може да кажем, че македонците са измислили и мръсния въздух, да ни олекне, че там е по-зле и... да погледнем и нашата градинка. А в нея официалните институции, които проверяват замърсен ли е въздухът, или си мълчат (а може би се заглушават), или дават ведри данни за утринна свежест. А независимите измервателни станции показват точно обратното – сериозно замърсяване и то не само в София... Е сега на кого да вярваме в крайна сметка?

И ако утре посрещнем гостите си от Европа в такава задушаваща мъгла, какво ще им обясним? Че дишат кристално чист въздух от Витоша ли? Сигурно ще им кажем, че софиянецът вече е толкова богат, че има по няколко коли и ги кара едновременно. Ама пък като ги пуснем по празните булеварди "Брюксел" и "Цариградско шосе" (защото нали ще спираме целия трафик, барабар с автобусите, че да не притесняваме гостите) как да ни повярват?

Най-добре просто да им кажем: Драги гости, добре дошли в столицата на най-бедната страна в ЕС, където хиляди домакинства се отопляват през зимата на дърва и въглища, последните с много ниско качество. А още по-неприятното – където има квартали, където се горят гуми, парцали и пластмаса, за да се топлят през зимата. А общината е безсилна да направи нещо срещу това. Но за сметка на това пък се бори здраво с трошките по улиците. Поне на думи. Друго и да не е, поне паяци да ги вдигат има бол. Друг е въпросът, защо като глобяваме и събираме пари от едно, не можем и не искаме да глобяваме и събираме пари от друго?

Всъщност, може би вместо да ремонтираме НДК-то, трябваше да направим една красива сграда на Витоша – хем чисто нова, хем на чист въздух за гостите, хем да видят как се строи успешно в планината, хем да се влюбят в София... ако изобщо я видят отгоре от мъглата.

Пък дано ни дадат и малко акъл как да дишаме по-чист въздух. Ако стане това може пък и да поработим в тази посока. Защото утре гостите ни ще отседнат в най-хубавите хотели на София, в стаи с отлична гледка, ще погледнат през прозореца и накрая... няма да видят нищо от нея, не дай си Боже. Язък ни за усилията! И как да ни обикнат, като даже няма да ни видят. Макар че, казват, то най-хубавото било невидимо за очите...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

Анонимен

преди 6 години

Спрете да ходите с коли на работа, а ползвайте градския транспорт ! ! ! Няма да има такъв смог и задръствания. Или спрете да ревете колко бил мръсен въздуха.

78

Анонимен

преди 6 години

Данчето днес се е постарала, няма смок

77

Анонимен

преди 6 години

Що бе много е романтично, все едно си в Шанхай или Делхи.

fallback