Архив: Булфото

Улиците в София ще се мият по-често догодина и няма да бъде променяна такса смет. Това стана ясно след като Столичния общински съвет прие план за чистотата на София. Причините за по-честото миене на улиците са свързани с предстоящото българско председателството на Съвета на ЕС и мерките на общината за справяне с мръсния въздух в града.

Разходите на столицата за почистване, събиране и третиране на отпадъците през 2018 г. ще бъдат близо 184 млн. лв., което с 11 млн. лв повече от тази година.

"Основното увеличение е в дейностите, свързани с лятното почистване. Увеличаването на средствата и броя на кратностите за почистване чрез измиване на улиците е мярка, свързана както с грижа за чистотата на въздуха, така и имаща отношение във връзка със създаване на по-приветливо състояние на града. 4 пъти годишно миене на улиците с автоцистерна и 10 пъти с т.нар. дюзи“, обясни шефката на екологичната комисия към СОС Лорита Радева.

От своя страна зам.-кмета Йоана Христова допълни, че лятното почистване не включва само миене, а и метене. "Включва почистване от наноси на уличните платна, метенето и миенето на подлезите, на тротоарите“, обясни Христова. От опозицията обявиха, че главно ще се чисти около НДК, защото там ще се провеждат срещите с европейските гости и не подкрепиха доклада.

25,2 млн. лв ще отидат за третиране на битови отпадъци - основно в завода за боклука и инсталацията за компостиране. В тази сума се включват и таксите за депониране, които общината плаща на регионалните екоинспекции. 4,5 млн. лв. са заложени в за събиране и транспортиране на едрогабаритни отпадъци като стари мебели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase