Снимка: архив, Булфото

Столичната община се готви на практика да закрие трамваи № 6, 8, 10, 11 и 12 в София с публикувани промени в Общия устройствен план, съобщиха от Столичния общински съвет.

Промените предвиждат да се премахне трамвая:

- по бул. Скобелев, Черни връх и Арсеналски (трамвай 6)
- по бул. Александър Стамболийски (трамваи 8, 10)
- по бул. Царица Йоана в Люлин (трамвай 8)
- между надлез Надежда и кв. Илиянци (трамваи 11, 12)
- по ул. Граф Игнатиев, като премести трамваите по ул. Гурко.

Ако се реализират тези промени, това ще доведе до премахавнето на действащите трамваи № 8, 10, 11 и 12 в София. Трамвай №6 няма да се възстанови, въпреки ангажимента на кмета на София от 2016г.

"Още при затварянето на трамвай №6 през миналата година от Коалиция Сердика внесохме доклад, с който искаме възстановяването на трамвая и отмяна на решението на СОС, с което се предвижда премахването му. И до този момент този доклад все още не е гледан в комисиите на Общинския съвет", коментира Войслав Тодоров, общински съветник в Столичен общински съвет.

Закриването на общо 5 от 14 линии би осакатило трамвайния транспорт в София, който е най-екологичният и бърз наземен градски транспорт, смята още Тодоров, като настоява да не отпадат трамвайните трасета в столицата, особено такива, които са без осигурена алтернатива.

"Ако се увеличи средната скорост на придвижване на трамваите, много от които и в момента се движат в автономни трасета, ще се намали времето за придвижване и ще се намали чакането по спирки, без да се налага увеличаване на броя на превозните средства или на работното време на служителите", допълва още Войслав Тодоров.

По повода са отправени запитваня и конкретни предложения за подобряване на градската мобилност в София до столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase