Снимка: Булфото, архив

Педагогическите съвети от столични училища са си позволили да дискриминират първолаци с въвеждането на допълнителни критерии за прием.

Върховната административна прокуратура (ВАП) е проучила произволно някои от тях и е установила редица нарушения.

Още по темата

С предимства се оказало, че са родители на деца, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в МОН, СО или държавната администрация; дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация; дете на работещи в сферата на образованието и т. н.

По този начин произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с деца с такива родители, съобщиха от ВАП.

Въпросните привилегии са основавани на т. 9 от Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община, която е протестирана по инициатива на ВАП.

По-късно с решение Административен съд – София град нормата на т. 9 от Системата на Столична община е отменена.

През май тази година  ВАП ангажира Комисията за защита от дискриминация /КЗД/, която е специализираният държавен орган за осигуряване на равенство в третирането и притежава контролно-санкционните права при нарушаване на забраните за дискриминация.

От КЗД образуваха преписка за дискриминационна дейност при прием на ученици в първи клас в поне 143 училища на територията на страната, която ще се разгледа утре на публично заседание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase