Снимка: архив Bulphoto

След дълги години, в които пространството пред патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" беше своеобразен паркинг за туристически автобуси, Столичната община реши да преустанови тази практика.

Возилата, които от години превърнаха централното място в паркинг, ще бъдат преместени на старата Централна автогара зад хотел "Рамада", съобщи за "Монитор" общинският съветник Симеон Славчев.

Той обясни, че вече се полага чакъл, защото е кално пространство и се очаква до две седмици там да започнат да спират рейсовете. Оттам туристите ще минават по пешеходен маршрут, които ще ги отвежда до забележителностите в града.

Още по темата

Решението е взето с разрешение от кмета на София Йорданка Фандъкова и заместника й по направление транспорт Евгени Крусев.

Мярката на общината идва след десетки оплаквания и сигнали от страна за граждани, че пространството пред емблематичния храм е превърнато в паркинг. В момента пред "Александър Невски" имат позволение да спират до 5 автобуса,

но в някои дни бройката стига 18-20, което изнервя столичани. От Светия синод напълно подкрепят общината за преместването им.

През 2018 г. ще започнат ремонти в центъра на стойност стойност 40 млн. лв. По план на "Московска" 33 догодина се очаква площадът да бъде освободен от всички автомобили и да се превърне в място за отдих и разходка.

В споделена зона за пешеходци и велосипедисти предстои да се превърне и улица "Цар Иван Шишман". В бъдеще идеята е за цяла верига от пешеходни зони. "Ще се направи група от пешеходни връзки, които да свързват площадните пространства, улиците, историческите центрове, за да може да се създаде един пешеходен маршрут", заяви преди време главният архитект на София Здравко Здравков.

В момента общината търси и изпълнител, които промени и облика на площад "Света Неделя". Фандъкова нееднократно е споделяла мнението, че подкрепят идеята на главния архитект Здравко Здравков, че и това пространство трябва да бъде пешеходна зона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase