Снимка: БТА, архив

Забраната за бира в парка и за музика по улиците са дискусионни, предложените текстове не са съвсем ясни, важно е и дали може да се контролира прилагането им. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Преди дни стана ясно, че Столична община готви нова наредба за обществения ред в столицата. В нея е залегнало  забрана за пиенето на алкохол по улици и паркове, ако се нарушава обществения ред, а глобата за нарушителите е от 100 до 300 лева. Според наредбата уличните музиканти, певци и артисти няма да могат да се изявяват, където те си решат, а само на определени от кмета места.

Още по темата

Фандъкова е категорична, че нова наредба трябва да има, защото действащата в момента е от 1993 г., приетата през 2009 г. беше отменена от съда. По думите й жителите на София искат да се контролира нивото на шума особено в нощните часове и следобед.

Обществено обсъждане на проекта ще има на 19 октомври.

Относно ремонтите в столицата тя обясни пред bTV, че най-тежките ремонти – на бул. "Дондуков" и на бул. "Монтевидео", трябва да приключат до края на годината. Поетапно се пуска движението, където е възможно, допълни тя.

"Започна последният етап от ремонта на "Дондуков“ – от ул. "Раковски“ до бул. "Васил Левски", и очаквам в началото на ноември да приключи. Там настилката ще бъде изцяло асфалтова. Но трябва да бъдат довършени и тротоарите и велоалеите в частта, която е с паветата“, каза Фандъкова и коментира и оплакванията на хората, че на ремонтираната част на булеварда наклонът на тротоарите е направен към сградите и се образуват локви.

"Експертите и надзирателите винаги са на място и връщат фирмите, за да оправят това, което трябва. Сега фирмата е върната, за да оправи грешката“, обясни тя.

"Друг голям ремонт е този на бул. "Тодор Каблешков" – излята е плочата на новия мост. Той ще е част от вътрешния ринг, ще продължи в следващите години в посока бул. "Черни връх". По трасето е заложено да има и трамвайни линии", уточни Фандъкова.  

Строителството на новия метролъч ще продължи и догодина и се очаква къртицата да приключи работа до края на 2018 г. и да се отпуши наземния транспорт около новите метростанции. Очаква се в края на 2019 г. да бъде пуснато движението по новите 12 спирки на метрото – от кв. "Красно село” до театър "Зад канала”.

Относно качеството на ремонтите Фандъкова каза, че единственото, което общината може да направи, е да принуждава фирмите да поправят нередностите. За ремонта на бул. "Шипченски проход" изпълнителят беше връщан шест пъти, уточни тя.

За 2018 г. е предвиден сериозен ремонт на ул. „Граф Игнатиев” с подмяна на водпроводната мрежа и трамвайните релси. Следващата година ще се работи и по подмяна на най-старите трамвайни ленти – тези по линия на трамвай 5 по бул. "Цар Борис III".

Фандъкова коментира и обвиненията за корупцията срещу ГЕРБ от последните дни. Зам.-председателят на ГЕРБ не смята, че някой е имал за цел да провали нарочно Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. ГЕРБ има воля за борба с корупцията, категорична е тя. 

Кметът на столицата обяви още, че нито един член на нейното семейство не работи нито в Столичната община, нито в общинско дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase