Снимка: Facebook
fallback

И Светият синод настоява за премахването на автогарата от площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в центъра на София.

Това стана ясно след среща между главния секретар на Светия Синод на БПЦ  Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим и столичният общинар Симеон Славчев, който  пое инициативата срещу автобусите около катедралата.

В края на юли Славчев организира и онлайн допитване по темата и внесе въпроса за обсъждане в Столичния общински съвет. Темата се очаква да бъде обсъдена на утрешното заседание на общинарите.

Oще по темата

По време на срещата между епископ Герасим и Славчев стана ясно, че Синодът отдавна иска премахването, но досега няма никакъв резултат, съобщиха от екипа на общинския съветник.

Първоначално автобусите, за провинцията и чужбина спирали на южната страна, с гръб към катедралата. Димът от работещите двигатели полепвал по сградата, която ставала черна. Това правело невъзможно и отварянето на прозорците, защото всичко влизало в църквата.

"А а и вредните газове се дишат от туристите", разказа епископ Герасим. Предшественикът му дядо Тихон изпратил писмо до общината и така преместили "автогарата" на сегашното й място.

"Има определени 5 места, а те стават 10 – 15 и стигат до 18 рейса. Целият площад е с куфари и определено става голяма цигания. Случвало ми се е по 20 минути да не мога да измина 30 метра и да стигна до сградата на Светия синод, защото площадът е пълен с автобуси и с куфари. Още повече, че тези автобуси възпрепятстват и достъпа до самия храм-паметник "Св. Александър Невски" и туристите не могат да си направят снимки", сподели още главният секретар Герасим.

Той е категоричен, че мястото на автогарата не е на площада пред катедралния храм. Епископ Герасим смята, че е както във всички европейски столици зоната трябва да е пешеходна, за да могат туристите спокойно и необезпокоявани от автобуси и коли да разгледат най-големия православен храм на Балканите.

Онлайн допитването на Симеон Славчев показа, че над 83% от софиянци са против автогарата и искат това място да се превърне в пешеходна зона с парково пространство и пейки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Уважавай хората

преди 6 години

Съгласен съм, че автобусите за чужбина не могат да спират на сегашните автогари.

28

Уважение!

преди 6 години

Съгласен съм със Светата църква!Има си автогари, където автобусите да спират.

27

възмутена

преди 6 години

Освен автобусите от площада трябва да изчезнат и платиния паркинг, както и паркинга на НС! Площадът трябва да е изцяло пешеходен и никакви коли да не се допускат около храма! Най-красивия площад в София е превърнат в обръщало и паркинг! Безобразие! Много лесно може да стане, като поставят анти-паркинг красиви колчета на пъдстъпите. Лошото е, че никога няма да го направят, защото не искат да си развалят рахатлъка (тези от НС) и печатницата за пари, каквато е платения паркинг......!

fallback