Снимка: Facebook

Автогара ли е площадът пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Този въпрос е задал на кмета на София Йорданка Фандъкова общинарят Симеон Славчев.

Той е бил сезиран със сигнали от стотици софиянци във Facebook, според които пространството пред църквата е незаконна автогара.

"Храм-паметникът "Св. Александър Невски" е едно от емблематичните места не само на София, но и на цяла България. Постоянното движение на автобуси, както и факта, че пространството пред храма се е превърнало в паркинг на автобуси пречи на миряните и служещите в "Св. Александър Невски", написа в профила си в социалната мрежа Славчев, който е член на постоянната комисия по транспорт и туризъм в СОС.

Според хората, сигнализирали до него, проблемът може да се реши лесно като се въведе европейската практика – рейсовете да не влизат в идеалния център.

Общинарят е входирал днес писмения си въпрос до Фандъкова. В него той пита кмета на София имат ли автобусите разрешение за паркиране пред храм-паметника "Св. Александър Невски", както кой, кога, на какъв принцип и с каква мотивация е разрешил на десетките автобуси да паркират там.

Кметът на София трябва да отговори писмено и устно на въпроса на заседанието на Столичния общински съвет на 14-ти септември.

Славчев обяви, че ще направи и онлайн анкета сред софиянци с въпрос: "Как бихте искали да изглежда пространството пред храм-паметник "Св. Александър Невски?"

Резултатите от допитването общинарят ще представи на първото заседание на Столичния общински съвет и ще настоява пространството пред храм-паметник "Св. Александър Невски" да бъде обособено така, както жителите на София желаят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase