Снимка: МВР
fallback

За тримесечното бебе, изоставено от майка си на 30 юли т.г. пред блок в столичния кв. "Младост", ще се грижат от днес в Център за настаняване от семеен тип в София, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

Детето ще бъде настанено в центъра след изписването му от болничното заведение, където бе прието.

Тази мярка за закрила е преценена като най-подходяща след обстойно проучване на ангажираната дирекция "Социално подпомагане" и след като липсват близки и роднини, оценени като подходящи да се грижат адекватно за бебето.

Oще по темата

Не са установени и подходящи приемни семейства на територията на София и област София. Настаняването на детето в приемно семейство от отдалечена област е неприемливо с оглед на идеята мярката за закрила да не попречи на емоционалната връзка между майка и дете.

Майката ще получи помощ в Център за обществена подкрепа, който се намира близо до избрания за бебето Център за настаняване от семеен тип, като при желание майката ще може да общува с детето си.

Тя ще получи психологически консултации и подкрепа, определен е и водещ социален работник, както и семеен консултант. Преди да получи тази помощ, жената ще трябва да бъде лекувана.

Междувременно тя е консултирана за характера на мярката за закрила на детето й, за реда и условията на реинтеграция на дете в биологичното семейство, както и за всички действия и мерки, предприети от органа по закрила.

На 30 юли на детската площадка в близост до бл. №20 в столичния квартал "Младост" 1 бе открито изоставено момче на около 3 месеца. Сигналът бе получен на телефон 112 в 14:25 часа. По-късно майката се е обадила в полицията и е обяснила, че се намира в село Габра, в близост до София.

Жената бе разпитана в 7-мо РПУ. Пред журналисти, след разпита, майката заяви, че липсата на пари е причината да изостави детето си. Тя коментира, че е нямала друг избор, била е в шок и изрази съжаление за стореното.

Грижите за детето веднага бяха поети от Държавната агенция за закрила на детето, а майката бе привлечена като обвиняема за това, че е оставила тримесечното си бебе без надзор.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Отврат!

преди 6 години

Бабата на това дете е изключително нагла.Пред телевизионните камери заяви, че ще съди държавата в Страсбург, заради това, че бебето не й е дадено на нея, за да го отглежда! И да взима майчински, помощи и детски.А кой е възпитал дъщеря си така, че да ражда незнайно от кого без да има възможност да отгледа детето, а после да го изостави, захвърляйки го на земята, където може да го докопа куче?Държавата бърка в джоба ни, за да отглежда внука й, а тя заплашва! Ето за чии гени се вайкат някои тук!

10

лицемерие

преди 6 години

Ако беше джипси бебе веднага щяха да намерят "подходящ" близък който да го отглежда срещу заплащане.

9

"Тя ще получи п

преди 6 години

логически консултации и подкрепа, определен е и водещ социален работник, както и семеен консултант."____________________________________Аз пък се замислих, ако:1) парите, с които се плаща на всички такива консултанти, се насочат към лица с висше и средно образование, които желаят да създадат дете и семейство, нодо 30-35 г. не успяват да осигурят материални условия за това;2) и ако дадат на тези хора общинските жилища, съсипвани от ромиКолко ли читави деца ще се родят само за една година?

fallback