Снимка: архив Булфото
fallback

Езерото на Борисовата градина ще се сдобие с пет зеленоглави патета.

Столична община обяви жизнерадостната новина на фона на поредицата криминални новини от любимия на столичани парк в центъра на София от последните дни.

В понеделник там бяха пребити нотариуската Валентина Механджийска и нейната дъщеря. Трима маскирани ги нападнаха и биха жестоко посред бял ден.

Oще по темата

Вчера юмруци в Борисовата градина отнесе и журналистът Иво Никодимов. И той бе нападнат през деня от трима, които го пребиха безмълвно.

Сигурно за да разсее неприятните асоциации, от Столичната община не говорят за повече охрана в парка, нито за още камери, а за патета.

Днес зеленоглавите патета ще бъдат пуснати да живеят в Езерото с водоплаващите птици /срещу детската площадка/ в Борисовата градина, съобщиха от "Московска" 33.

Инициативата е част от юбилейната кампания на Столичната община по повод 135 години парк "Княз-Борисова градина".

За да се създаде подходяща среда за живот на патетата, езерото е оградено с дървена ограда, а на острова му е поставена къщичка с храна.

Езерото с водоплаващите птици е планирано и поддържано като дом на птици, които да радват посетителите на парка още от самото му създаване през 70-те години на 20 век. От доста години в него за съжаление не живееха птици.

"Надяваме се, че след като сложихме ограда и допълнителна зеленина в езерото, то ще бъде достатъчно привлекателно за зеленоглавите патета и те няма да го напуснат, посочват от общината и апелират собствениците на домашни кучета да държат любимците си далеч от езерото, за да няма инциденти", посочват от общината.

Птиците са предоставени на столичани от Спасителния център за диви животни в Стара Загора. За тях ще се грижи управата на Борисова градина със съдействието на експерти от Столичния зоопарк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 6 години

Къде е братската могила на Езерото с патиците?

24

Анонимен

преди 6 години

Патета на фона на Братска могила...

23

Анонимен

преди 6 години

Вчера май не са убивали никого там.

fallback