Снимка: Булфото
fallback

Общ преглед
Тежкотоварна техника извози първите демонтирани скулптури от паметника "1300 години България" пред Националния дворец на културата. По обяд опакованите елементи отпътуваха към Музея на социалистическото изкуство, съобщи "Булфото".
Oще по темата
Предстои демонтажът на втората група от метални пластики на паметника, дело на архитект Валентин Старчев. Поетапното отстраняване на монумента започна сутринта на 3 юли. Металните пластики бяха отрязани с оксижен, за да бъдат отделени от тялото.

Споровете около премахването на паметника пред НДК са от години. Противниците на монумента смятат, че той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани, освен това е комунистически и естетически неиздържан. Застъпниците му пък смятат, че по този начин потъпкваме историята си, а премахването му е изцяло политическо решение, като той умишлено не се е поддържал през годините, а вместо да бъде отстранен е трябвало да бъде реконструиран.

Те организираха и редица протести, както и подписка, чрез която се противопоставят на вече окончателно взетото решение. Това обаче не доведе до резултат и разрушаването на паметника продължава. Към гражданската реакция се присъединиха вчера и общнските съветници от БСП. В подкрепа на запазването на паметника се обявиха и Съюзът на българските архитекти и Съюзът на българските художници. Демонстрантите обвиниха общината, че демонтажът на паметника е "вандализъм", а оградата "незаконна".

След нестихващите обществени реакции кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че моментът за реставрация, за укрепване на паметника "1300 години България" отдавна е отминал. И това не са емоции, това не била оценка за художествената стойност или за идеята на автора, а необходимост.

Тя допълни, че дефектите в конструкцията са се появили няколко години след неговото изграждане и за това свидетелстват доклади на тогавашния директор на НДК.

"Решението е за демонтаж на фигурите и за отстраняване на опасната конструкция. В случай, че някой пожелае да възстановява паметника, той първо трябва да бъде отстранен и след това възстановен", каза още кметът.

70% от софиянци не искат паметника пред НДК, пък заяви общинският съветник от РБ Стефан Марков пред bTV.

"Софиянците не го искат, не можем да се съобразяваме с прищевките на БСП. Това не е величието на България, което да искаме да покажем на цяла Европа по време на председателството на ЕС", категоричен бе той.

"Паметникът не само е изгубил посланието си за величие, но е опасен за минаващите граждани и трябва да бъде демонтиран. Това в никакъв случай не означава, че ще бъде разрушен. Плочите, които имат културна стойност, се демонтират, съобразно всички изисквания и се транспортират до НИМ, където ще бъдат съхранени", добави още Марков.

Основната идея е пространството около НДК да е безопасно за минаващите деца и граждани и да бъдат възстановени плочите в памет на загиналите воини за България, каза той и добави, че носталгията по миналото не бива да спира подобряването на средата.

На негово място се очаква да бъде възстановен паметникът на загиналите от 1-ви и 6-ти Пехотни полкове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 6 години

И да се ежите и да не се рязането почна хахахаха

56

Bill

преди 6 години

Другари комунисти, подгответе се за демонтирането на *** и Альоша.

55

anonimen

преди 6 години

На негово място се очаква да бъде възстановен паметникът на загиналите от 1-ви и 6-ти Пехотни полкове - едва ли може да се извърши по-голяма глупост. Помня ги тези паметни плочи; много грозни бяха и там съвсем не им е мястото. В пространството пред НДК трябва да им нещо къде по-модерно - симовол на възхода на България през вековете

fallback