Снимка: Facebook
fallback

Купуване на имот в София с оглед на това къде въздухът в града е най-чист не е разумен подход, предупреждават специалисти в областта.

Причината - ситуацията е динамична и с един полъх на вятъра мръсният въздух може да се измести в друга точка на града.

Oще по темата

"Не мисля, че сме на ниво хората да се занимават чак толкова с това какво показва сайта (за мониторинг на въздуха - бел. ред.), купувайки имот", поясни в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Калоян Богданов, който е маркетинг мениджър на недвижими имоти.

"Много е повърхностно да кажем че някой квартал е по-мръсен. Ситуацията е динамична", продължи той.

"Тази тема с мръсния въздух стана тема тази зима. Аз понеже следя ситуацията с въздуха - миналата година никой не се занимаваше с мръсния въздух", каза още Богданов.

Така или иначе предпочитано обстоятелство при избора на жилище остава то да е близо до парк.

Традиционно най-желаните места за покупка на имот са в районите на Докторския паметник, кварталите "Изток", "Изгрев", "Иван Вазов", както и южните жилищни комплекси. Там цените започват от 1000-1500 евро на кв. м. и нагоре.

"Това да се генерализира най-скъп, най-мърсен квартал... не е най-полезното нещо. Няма квартал в София, който да няма проблем, свързан със структура, с конкретни проблеми или бъдещи", потвърди от своя страна зам.-председателят на СОС Иван Велков.

По думите му качеството на въздуха влияе на качеството на градската среда.

Иначе прогнозите за сключените сделки при закупуване на жилища през 2017-та са, че ще има ръст с около 10-15% спрямо 2016 година.

От една страна заради падането на лихвите, а от друга - заради увеличаващите се доходи на българина, посочи Калоян Богданов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 6 години

Чудя се на наивниците с "ниските" лихви и "високите" наеми и как било "далавера" да си "купиш". Първо - лихвите са ниски първата година, после каквото банката заповяда под формата на общи условия. Второ наемите са високи на пръв поглед, но в тях не влизат поддръжка, данъци, смяна на мебели, електроуреди, ремонти на блока и куп на пръв поглед дребни неща. Всичко се поема от хазяина, вкл. и нервите. Но купувайте де, мен тези цени ме кефят, защото смятам да продавам скоро. На *** цени.

38

Анонимен

преди 6 години

ЗА ДА СЕ ПОДОБРИ ВЪЗДУХЪТ В СОФИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СПРАТ ОТ ДВИЖЕНИЕ ВМСИЧКИ КОЛИ НАД 15 ГОДИНИ. А ТОВА НАЙ ЛЕСНО ЩЕ СТАНЕ, КАТО ИМ СЕ СЛОЖИ ЕДИН ТЛЪСТ ДАНЪК, ПРИМЕРНО 5000 ЛВ.ЕВРОБРАКМИТЕ СА ПРИЧИНА ЗА МНОГО БОЛЕСТИ.

37

nkavrakov

преди 6 години

"Цените в имотния сектор ще забавят ръста си ,прогнозират експерти " - Статията е в Инвестор и е от днес дата 31,05,2017 година - Днес.бг е част ит ИнвесторРазбрахте ли сега че непрекъснато ни манипулират за всичко - в един и същи сайт ти пускат статия за руст на цените според брокер и пак в същия сайт статия за забавяне на ръста

fallback