fallback

Общ преглед

Столицата расте, не старее, но се задръства. Според статистиката в София на 1000 души се падат 520 автомобила и паркирането пред дома се оказва истинско изпитание. Понякога граничещо с невъзможното.

Ще разгледаме един частен случай, за който ни сигнализираха живущи в бл. 329 в столичния квартал "Младост 3". През последните години "Младост" също расте, презастрои се и няма да изненадаме никого, че паркирането е голям проблем.

Жителите в последните два входа на бл. 329 оставят колите си на тротоара, след който се намират зелени площи. В някогашната детска площадка не е инвестирано от построяването й, но пък постепенно се превръща в паркинг. Защото на паркинга пред блока е построено заведение.

Жителите на блока търсят решение с писмо до общината и кмета Десислава Иванчева, в което искат да ползват облагородения паркинг. Детската площадка отдавна не е такава, а живущите са наредили гуми, които да пречат на колите да влизат в зелените площи. Но това не прави паркирането им разрешно и сутрин често намират фишове за глоби.

Какъв е отговорът на общината?

С решение на Столичния общински съвет, през 2009 година е предвиден урегулиран поземлен имот с отреждане на "подземен гараж и паркинг". Годината вече е 2017-та, подземен паркин няма, а надземния може да се използва наполовина заради заведението.

Решение няма, хората паркират на забраненото, а инспекторите лепят глоби. В околността на блоковете също няма място. Начинът е да оставиш колата на малкото разрешени места през деня и да не я ползваш.

"Искаме, докато се изпълни решението от 2009 г., да ни се осигури място. Частните паркинги около нас вдигат цените - вече на месец е около 90 лв. Готови сме да платим годишна такса в общината, както е решен проблема в центъра. Искаме да спазваме закона, а не до края на живота си да живея в напрежение - в нарушение ли съм отново и къде да паркирам колата си в края на уморителен работен ден", казва един от живущите в блока.

Това е частен случай, но положението е същото и в други квартали. С глобите проблемът няма да се реши, защото колите се увеличават.

И вместо г-жа Иванчева да се занимава с отделянето на "Младост" от София е по-добре да се заеме с текущите проблеми в квартала. А те наистина са много, а както е видно в този частен случай - вече близо 8 години не може да се намери решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

младостчанин

преди 6 години

До Младост 2 по св.киприян е страшно заради паркирали коли по тясното тротоарче,така че са го превзели изцяло,не на 2,а на 3 реда са зад киприян към реката, в низкото,дали ще кацне блок над самата река на Въртопа,ще видим

125

pf

преди 6 години

kva mladost e tva? star panelen beton...deto pada sam bez butane...

124

Младост 2

преди 6 години

Моля, спрете застрояването в Младост 2, по улица Свети Киприян вече е страшно!

fallback