Снимка: bTV
fallback

Метростанция "Младост 3" стана частна собственост, след като държавата на документи я призна за земеделска нива и допусна реституция на метроспирката и два декара земя около нея, съобщи bTV.

Теренът от над 2 декара, в който попада и част от метростанция "Младост 3", става частна собственост миналата година. Поземлена комисия е върнала терена на човек, който е имал реституционни претенции. В общината разбират, че не са собственици на земята постфактум.
 
"Когато общината е построила метростанцията, имотът е бил общински, и сега не би трябвало имотът да се върне, когато вече има реализирано мероприятие - метростанция, но в този случай изобщо няма процедура по чл. 13", каза зам.-кметът на район "Младост” Биляна Петрова.
 
Процедурата е задължителна при връщането на терени в урбанизирана територия, но метростанцията е реституирана като земеделска нива и никой не е питал общината. 
 
Според документите поземлена комисия е разрешила връщане на собствеността на земята с решение от 1994 г. на човек на име Иван Иванов. Той не си я потърсил и починал през 2000 г. Единственото доказателство, че Иван Иванов имал нива върху метростанция "Младост 3" е нотариална клетвена декларация от 1992 г.  
 
При проверка в архива на столичния нотариат няма издаван какъвто и да било документ на Иван Иванов на тази дата.
 
Друг документ, приложен при съставянето на констативния нотариален акт, е скица от 1994 г., отново на името на вече покойния Иван Иванов.
 
Констативният нотариален акт с фалшива скица и решение на поземлената комисия се съставя от нотариус Стилян Тютюнджиев. Той твърди, че не е длъжен да провери дали документите са истински. А след няколко препродажби земята се оказва собственост на една от най-големите фирми за имоти в България, която преди няколко месеца я продава на стоителен инвеститор, готов да строи на входа на метрото.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

do 27

преди 6 години

Какво значи да го откупува обратно или приватизира?! Терена се връща обратно на общината, а тея дето са въртяли парите и са купували-продавали да се опраят помежду си. Отделно прокоратурата трябва да се задейства.

27

Анонимен

преди 6 години

АКО ТОВА БЕШЕ В КИТАЙ, ЦЯЛАТА ПОЗЕМЛЕНА КОМИСИЯ ЩЕШЕ ВЕЧЕ ДА Е РАЗСТРЕЛЯНА НА СТАДИОН ПРЕД СТОХИЛЯДНА ПУБЛИКА.

26

Анонимен

преди 6 години

Много подправени документи, корумпирани нотариуси ии накрая нов собственик на много апетитен терен.Предлагам държавата вместо да го откупва, да го приватизира, заради неправилно придобиване чрез измама.

fallback