Снимка: Facebook

Коректните наематели от Виетнамските общежития ще бъдат пренастанени, а тези със забавени плащания – изведени, без да имат право на общинско жилище.

В началото на следващата седмица специализирана работна група с представители на Столичната община, кметове на райони и общински съветници от различни политически сили ще започне преглед и анализ на всички настанителни заповеди на живеещите в района на "Виетнамските общежития".

Още по темата

По искане на кмета на София Йорданка Фандъкова и с желанието на граждани от район "Красна поляна", които протестираха вече няколко пъти, техни представители също ще бъдат включени в групата.

Работната група освен пълна проверка на документацията, има задачата да разгледа и всички възможности за поетапно освобождаване на блоковете на "Виетнамските общежития".

Всички блокове от бившето "Селище на строителя" подлежат на поетапно събаряне, за което започна процес на извеждане на настанените в тях граждани.

Район "Красна поляна" започна извеждане на наемателите на блок 10, като до момента са връчени заповеди за прекратяване на наемните отношения и заповеди за изземване на жилищата на всички некоректни наематели.

Голяма част от тях са обжалвани и подлежат на съдебен контрол.

Осем семейства до момента са изведени от жилищата, а на други пет, които са коректни наематели, са издадени заповеди за пренастаняване в други общински жилища.

Район "Красна поляна" е започнал връчването на заповеди за прекратяване на наемните отношения и за изземване на жилищата и на блокове 7, 8 и 12.

Поемането на краен срок, в който всички блокове от Виетнамските общежития ще бъдат съборени, в голяма степен зависи от съдебни процедури, през които минава освобождаването на жилищата и намиране на свободни жилища и терени, но целта на общината е това да се случи до края на 2019 г.

За пренастаняване на коректните наематели, които отговарят на условията за получаване на общинско жилище, общината търси свободни общински жилища в други райони. Областният управител на София от своя страна е поел ангажимент да предостави 12 жилища на областната управа за нуждите на Столичната община.

Столичният кмет е изпратил писма с молба за подкрепа на усилията на общината за освобождаване на Виетнамските общежития и предоставяне на свободни или неизползваеми жилища или терени до всички министри.

След сформиране на новия състав на Министерския съвет разговорите ще продължат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase