fallback

138 години София е столица на България, като днес градът чества датата. Как се е променила София от 1879 година до днес, разказва Даниела Пехливанова.

С концерти и фотоизложби София отбеляза годишнината от обявяването си за столица. За най-носталгично настроените отново беше изкаран ретро трамваят, който за пореден път върна старите софиянци назад във времето.

"Аз съм се казчвала като дете на такъв трамвай и сега ми беше много интересно да си припомня детството", споделя пътничка в атракцияно.

По времето, когато този трамвай се е движел по улиците на столицата, в града са живеели под 12 000 души. Имало е две училища и 62 механи. Баба Роси, която също откриваме в мотрисата, пък показа как е изглеждала ученическата й карта за градския транспорт  издадена през 1954-та година:

"Цените значително са се увеличили, не мога да кажа с колко, защото имаше промяна на пари и това беше мног отдавна", споделя жената.

В тон с атмосферата тук откриваме и Ахмед, който посрещаше софиянци в ретро трамвая. За да бъде по-автентичен, сам открил костюм досущ като този, с който са се обличали старите кондуктори.

"Порастърсих се в Интернет на какво приличат контрольорите от онова време и научих, че са били с зелени сака  и потърсих в реквизита. Докарах някакъв вид на контрольор от онова време", споделя студентът в НАТФИЗ.

През старите прозорци обаче гледката днес е различна. София няма общо с преди – сега наброява над милион и половина души, а в нея са съсредоточени почти всички важни администрации и учреждения на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Факт

преди 7 години

Това беше доскоро Деня на София - вече не е.Колкото до напъните, че кореняци софиянци почти няма, не е лошо да си отворите очите и да видите, че така е с всички по-големи градове в България, а и по света. Когато София става столица, София е един от най-големите градове в България със сравнимо по брой население с останалите най-голями градове.

11

до кореняците ...

преди 7 години

Как от 12 000 станахте милион и половина и всички сте кореняци и презирате хората от провинцията ...

10

Анонимен

преди 7 години

За съжаление всички знаем манталитета на шопа.Превръщайки се в столица на България шопското село създаде облика на цялата ни родина.Фрапантна грешка, чиято цена плащаме и до днес.Спокойно можехме да се увлечем по спокойствието и интелекта на старите пловдивчани.Или да споделим честността и добротата на старопрестолните северняци.А ние се натресохме на тарикатлъка и гьонсуратлъка на днешните "столичани".И така и ще се изчезнем,давайки се в мотото на шопа"Не е важно на мен да ми е добре...и т.н"

fallback