138 години София е столица на България, като днес градът чества датата. Как се е променила София от 1879 година до днес, разказва Даниела Пехливанова.

С концерти и фотоизложби София отбеляза годишнината от обявяването си за столица. За най-носталгично настроените отново беше изкаран ретро трамваят, който за пореден път върна старите софиянци назад във времето.

"Аз съм се казчвала като дете на такъв трамвай и сега ми беше много интересно да си припомня детството", споделя пътничка в атракцияно.

По времето, когато този трамвай се е движел по улиците на столицата, в града са живеели под 12 000 души. Имало е две училища и 62 механи. Баба Роси, която също откриваме в мотрисата, пък показа как е изглеждала ученическата й карта за градския транспорт  издадена през 1954-та година:

"Цените значително са се увеличили, не мога да кажа с колко, защото имаше промяна на пари и това беше мног отдавна", споделя жената.

В тон с атмосферата тук откриваме и Ахмед, който посрещаше софиянци в ретро трамвая. За да бъде по-автентичен, сам открил костюм досущ като този, с който са се обличали старите кондуктори.

"Порастърсих се в Интернет на какво приличат контрольорите от онова време и научих, че са били с зелени сака  и потърсих в реквизита. Докарах някакъв вид на контрольор от онова време", споделя студентът в НАТФИЗ.

През старите прозорци обаче гледката днес е различна. София няма общо с преди – сега наброява над милион и половина души, а в нея са съсредоточени почти всички важни администрации и учреждения на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase