Снимка: Булфото, архив
fallback

Столичната община има идея за изграждане на велоалея по бул. "Патриарх Евтимий" в участъка от бул. "Витоша" до Петте кьошета. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като датският архитект Хенриет Вамберг и ръководител на екипа на Gehl Architects представи резултатите от работата си в София.

Идеята за валеоалеята е на екипа на главния архитект на София Здравко Здравков.

След завършване на реконструкцията на бул. "Патриарх Евтимий", свързана с метрото, ще бъде възстановено еднопосочното движение и едностранното паркиране по бул. "Патриарх Евтимий", където по думите на кмета има достатъчно пространство за обособяване на алея от бул. "Витоша" до НДК.

Oще по темата

Хенриет Вамберг оцени високо инвестициите на Столичната община в инфраструктурата на града, модернизацията на градския транспорт и обособяването на пешеходни зони в центъра.

Датският архитект е на мнение, че достъпът на автомобили до центъра на града е твърде лесен.

Според нея хората трябва да свикнат да се придвижват с градски транспорт и с велосипеди, както е в повечето европейски столици.

Тя постави акцент върху развитието на веломрежата в града, която трябва да продължи да се развива, за да могат още повече хора да използват този полезен и екологичен начин на придвижване.

Gehl Architects консултират Столичната община за подобряване на градската среда и за изработването на визия за развитие на публичните пространства в историческия център, припомня БТА.

Ян Геел е един от най-значимите специалисти в градското планиране и автор на проекти за подобряване на градската среда.

Архитектът е помагал за подобряване на обществените пространства и за прехода от автомобилен към пешеходен и велосипеден транспорт в Копенхаген, Стокхолм, Лондон, Мелбърн, Сан Франциско и Ню Йорк.

Екипът на Геел, който беше у нас през тази седмица, направи проучвания на състоянието на градската среда в центъра на София, проведе работилница и обучение за използваните от Gehl Architects методология и подходи с представители на местната власт, местната администрация и експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

sss

преди 7 години

"по бул. "Патриарх Евтимий", където по думите на кмета има достатъчно пространство за обособяване на алея от бул. "Витоша" до 5-те кьошета."Където си и беше на тротоара преди това с жълтата боя. Индикативна стойност на проекта за велоалея 300 бона - състои се от 5 кофи боя. За велоалея с различно разположение от това на тротоара има да си мечтаете....

17

Анонимен

преди 7 години

Освен велоалеи, трябват и промените в ЗДвП.Не че някой го чете, но все пак

16

Анонимен

преди 7 години

До БожеееСтудът не пречиСамо снегът, и то непочистеният. Тази година за първи път от много насам се задържа за около месец. В Австрия и Германия по колко месеца има сняг? Или там няма велотранспорт?Ще го преживеем.

fallback