Снимка: Екоравновесие

Собственици на бойни кучета масово изоставят животните си в София. Само в приюта за бездомни кучета в Горни Богоров има десетина питбула, съобщава Веселин Асенов, директор на "Екоравновесие".

Ротвайлерите и питбулите са сред най-често изоставяните кучета, отчита той.

"За съжаление, продължава изоставянето на бойни породи кучета, като питбули и ротвайлери. Към момента има около десетина питбула в приюта в Горни Богоров, за които се полагат специални грижи от доброволците. След усилената работа с тях се забелязва добро поведение от тях. Спряха да проявяват агресия, защото те са агресивни предимно към други животни, а не към хора. Дори вече си играят с други кучета", казва още той пред "Дарик".

За съжаление, жителите на съседни на столицата населени места продължават да изхвърлят новородените си четириноги в града.

"Една част от хората сигнализират да бъдат настанени кучетата в нашити приюти, но една доста голяма част от тях въобще не подават сигнал, а директно ги изоставят по улиците. Стремим се да обхванем всички крайградски райони на София, като най-потърпевш от тази практика е район Нови Искър", допълва Асенов.

Заради станалото задължително чипиране на кучетата от общинското предприятие предлагат безплатно поставяне на чип само срещу задължителна кастрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase