Архив: Булфото
fallback

Столичната община официално възложи разработването на системата за ранно предупреждение за замърсяване от фини прахови частици, а целта е подобряване качеството на въздуха в София.

За изпълнител на проекта е избран Националният институт по и метеорология и хидрология към БАН.

Проблемът с мръсния въздух над София отново стана много актуална в последните дни. Към края на януари бяха отчетени завишени стойности на запрашаване, които достигнаха трайно до пет-шест пъти над нормата. Основният замърсител както в София, така и за страната, са именно фините прахови частици.

Причини за замърсяването са емисиите от автомобилния и обществен транспорт, битовите изгаряния на твърди и течни горива, опесъчаването и осоляването на улиците през зимния сезон.

Моделът на НИМХ ще позволява 48 часова прогноза, която чрез метеорологичен алгоритъм и статистически модел ще изчислява предпоставките за поява на наднормени концентрации на фини прахови частици за района на София.

"Този проект е изключително важен за нас, защото чрез него ще можем да взимаме своевременни и ефективни управленски решения, свързани с организацията на дейностите в града ни. Когато прогнозите покажат възможно атмосферно замърсяване, това ще бъде основание да се предприемат конкретни последващи действия, с които да се минимизира рискът от реално превишаване на нормите от фини прахови частици", коментира заместник-кметът по екология Йоана Христова, цитирана от БНР.

Очаква се проектът да е напълно готов и да започне да се използва ефективно от Столичната община преди началото на следващия зимен сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 7 години

Как няма да има прах другарко Фандъкова, след като София се мие един път в годината, понякога и по-рядко и то само някои централни места. Колите не са виновни. Виновните сте в столична община, че не сте в състояние да организирате чистенето.

9

до кюстендилеца

преди 7 години

Ти ако мислиш,че в София не горят дърва и долнопробни въглища се лъжеш.Много квартали особено гетата се гори каквото има.Отделно братоците горят гуми и кабели денонощно.Улиците са мръсни и не се мият.И да не пропуснем стотиците хиляди автомобили на по 20 години.Обаче ГЕРБ се хванали за газовете от колите.Преди когато Кремиковци и сумати заводи бачкаха да не би да беше по чист въздуха.По мръсно беше,въпреки,че колите бяха десетки пъти по-малко.

8

Анонимен

преди 7 години

Да мият улиците по често .Също така от 25 години не съм виждал водоноска по кварталите както и снегорин .Започват отзад напред рестрикции за дизелите срамота.Първо си измийте улиците после забранявате.Гербова му работа.Мама Данче Президент.

fallback