Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Токов удар е причинил аварията в топлоподаването, обяви инж. Боян Паунов от столичната "Топлофикация".

Той заяви, че в момента е възстановено топлоподаването във всички квартали на София, но тъй като все още се работи по отстраняване на проблема, е вероятно да има колебания. По думите му 11 аварии са довели до проблема в София.

Още по темата

Към момента топлоподаването е възстановено във всички квартали на София, но в резултат на открития пробив срещу един от търговските центрове в столицата има колебание в хидравликата, и в част от кварталите "Младост" и "Студентски град" е нарушено топлоподаването, но не и спрян, каза инж. Паунов пред Bulgaria ON AIR.

От Топлофикация работят по отстраняване на проблема, но постоянно възниквали нови пробиви.

"В кварталите "Студентски град", всички части на "Младост", "Мусагеница", част от "Витоша" след 9 часа ще бъде преустановено топлоподаването, за да се отстрани големият проблем, който е на "Цариградско шосе", посочи инж. Паунов като уточни, че в тези квартали 48 часа няма да има парно и топла вода.

Инж. Паунов подчерта, че за тези часове, в които е нямало топлоподаване, няма да се начислява нищо на клиентите. По думите му, ако аварията не бъде отстранена до 48 часа, то те ще получат неустойка.

В петък в 18:30 часа е станал токов удар, който е прекъснал електроснабдяването в помпена станция "Лозенец", припомни той.

"Във високите квартали като "Младост"4 и "Студентски град" има голяма денивелацията спрямо топлоизточника ТЕЦ София-Изток. В резултат на изключването на тази помпена мощност голямо количество вода започва да се връща към ниската част и се получава хидравличен удар. Той товари топлопреносната мрежа и в определени участъци се появява пробив. Това налага неговото отстраняване, тъй като мрежата трябва да е херметична и трябва да бъде запълнена с вода. Иначе, ако се натовари с вода, тя ще изтече", обясни той.

От "Топлофикация" София твърдят, че досега не са имали подобна авария. Инж. Паунов твърди, че тя няма нищо общо със студеното време, а състоянието на топлопреносната мрежа е добро.

Според омбудсмана Мая Манолова има опънат институционален чадър над "Топлофикация". Именно това била причината за тежкото положение на дружеството.

Тя се опитала да зададе въпроси на общинския съвет, но не била чута. Дружеството уж имало информационна система, която да приема онлайн жалби, но при сегашната авария се оказало, че тя не работи. Според инвестиционната програма на дружеството за миналата година има ремонт на 1 км. тръби.

"Това означава, че за ремонт на цялата мрежа са необходими 10 века", обясни Мая Манолова. Компенсации можело да има, но трудно ще се докаже, без да си подал жалба. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase