Снимка: bgonair.bg

Запознайте се с Благовест - 5-годишно дете с големи архитектурни заложби и нова визия за развитието на градската среда. Мръсният въздух в София обаче му причинява респираторно заболяване, малко след като заживява във столицата. Оттогава животът на семейството се превръща в ад.

Още по темата
Семейството на Благовест се мести от Варна в София през 2012 г., когато той е едва на 6 месеца. Още на следващата година детето започва да получава пристъпи на кашлица, а състоянието му се влошава и често стига до Спешното. 

"Имаше една тенденция това да се случва около ноември месец, но нямахме идея какви са причините. Разбира се, нормалните противоалергични медикаменти помагаха само за малко, докато в Спешното го слагаха на инхалатор. Тръгнахме по лекари, по болници – единствената диагноза, която можеха да кажат, беше алергична астма", разказа пред Bulgaria ON AIR майката на Благовест Оля Антонова.

След като излизат резултатите от изследванията, личният лекар на семейството твърди, че проблемите на Благовест са причинени от мръсния въздух. Оттогава борбата срещу замърсяването на въздуха се превръща в кауза за Оля. Следи с интерес статистиката, която се оповестява в медиите, и не се учудва от шокиращите данни.

"Вечер под лампите въздухът е син, ние не виждаме отсрещната страна на булеварда, а живеем в центъра на София и мисля, че проблемът не е толкова в трафика, защото коли има и на пролет, има ги и лятото", коментира Оля.

Майката смята, че е крайно време да се вземат по-кардинални решения за справяне с проблема.

"Трябва да има накякъв контрол, някакви санкции, кой какво слага в домашното си отопление, в локалното си отопление", заключи тя.

Според нея хората, живеещи в столицата, често подценяват проблема със замърсяването на въздуха, без да осъзнават колко сериозен всъщност е той.

"На мен ми се свива сърцето, като вляза в аптека – поне една майка пита за инхалатор и имам идея през какво минава и защо е стигнала до там", каза още Оля.

Засега Оля лекува сина си с каквото намери за добре. Преоткрила е хомеопатията, но не смее да изхвърли инхалатора, защото винаги може да се стигне до следващ пристъп. Когато състоянието на Благовест се влоши, го води на чист въздух в планината. И въпреки че обича София, обмисля възможността да се премести в друг град.

За самотната битка на един родител срещу замърсения въздух разказват Милена Енчева и операторът Виктор Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase