Снимка: архив "Булфото"

Необичайно продължителните студове и снегове в София доведоха до изчерпване на солите, с които фирмите за почистване обработват пътищата. Това стана ясно от думите на кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

"Проблеми се появяват от това, че наличните соли започват да се изчерпват. Вчера имах такъв случай, при който търсих съдействието и на държавните органи, за да могат да се придвижат камионите с допълнителни соли за фирмите, ангажирани с почистването", каза кметът, цитирана от БТА.

Още по темата

Фандъкова обясни, че сега има соли за още няколко обработки на улиците, но това е временно и ще трябват още смеси. От няколко дни се извършват обработки с калиеви и магнезиеви соли, а не с натриеви, защото те замръзват, стана ясно още от думите на кмета. Фандъкова беше категорична, че няма да се пестят пари за зимното почистване на града.

"Няма да позволим обаче и да заплатим за нещо, което не е изпълнено", зарече се тя.

Кметът съобщи, че по информация на Столичния инспекторат на фирмата, която не се справи с почистването на бул. "Цариградско шосе" вечерта на 10 януари, няма да бъдат платени 17 хил. лева.

"Контролът върху работата на фирмите е изключително сериозен. Имаме строги договори и плащаме само за почистени улици", обясни Фандъкова.

Тя припомни, че в София от много години не се е случвало толкова дълго време температурата да не се покачва над минус 10 градуса.

"В тази ситуация почистването е много трудно. Полагаме изключителни усилия градът да остане проходим при тежки зимни условия. Основно се работи по поддръжката на основните улици, булеварди и трасета на градския транспорт", обясни още тя.

Фандъкова каза и че до този момент не са допуснати сериозни заледявания по трасетата на градския транспорт.

"Закъснения има, но транспортът не спира да се движи", уточни кметът.

Кметът призова гражданите към търпение и към активност по отношение на общата задача градът да остане проходим при зимни условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase