Снимка: "Фокус"

Циклон, който пренася топъл въздух, предизвиква така наречения фьонов ефект в София, на север от Витоша.

Силният и поривист вятър днес счупи клони, събори дървета, огради, ламарини и нанесе други поражения в столицата. Екипи на Аварийно-спасителни дейности към Столичната община са били викани в кварталите "Надежда", "Красно село" и "Овча купел", съобщи шефът на звеното Красимир Димитров пред "Фокус".

"По-силният вятър е бил в по-южните квартали на столицата, но от там няма подадени сигнали към момента", обясни той.

Димитров информира, че има едно паднало дърво, а другите са били свързани с паднали огради на строителни обекти. "Тях сме ги отстранили", обясни още той.

Димитров посъветва хората и фирмите да укрепват оградите си, строителните площадки и скелета, както и билбордовете.

"Резките промени във времето са напълно обичайни за този сезон", коментира пък синоптикът Анастасия Стойчева от НИМХ при БАН. Тя обясни, че заради фьонът температурите днес са близки до летните, на места – до 25 градуса.

Стойчева разясни, че при явления като днешното, отначало преминава топъл фронт, а в тила на циклона идва студен въздух. Тя уточни, че захлаждане ще усетим в четвъртък, когато температурите ще се понижат с около 10 –15 градуса.

"Такива динамични процеси са характерни за есенния сезон, за да може природата да се подготви за зимата, това са естествени процеси характерни за умерения климатичен пояс", каза тя.

Стойчева обясни, че динамиката на времето ще продължи до края на тази седмица, като още веднъж в събота южния вятър ще се усили, след което обаче отново ще нахлуе студен въздух. Както Dnes.bg писа възможно е тогава да превали сняг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase