Снимка: БТА
fallback

Чисто нови трамваи се движат от днес по линия №1, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която показа трамваите.

Трамваите са общо пет, те са нископодови, с видеонаблюдение, благодарение на което ватманът може да наблюдава не само салона, но и външната част на трамвая. Той разполага с паникбутон, чрез който може да сигнализира при проблем.

Средствата за закупуването на петте трамвая са общински, осигурени със заем на Европейската инвестиционна банка за общо около 17 млн.лв. Кметицата припомни, че преди две години бяха пуснати в движение 20 изцяло нови трамвая по линия № 7, а около 5 км от трасето по бул. "България" беше реконструирано със средства по ОП "Регионално развитие". Фандъкова посочи, че усилено продължава модернизацията на столичния градски транспорт.

"След като подменихме около 90 на сто от тролеите и над половината от автобусите в София, продължаваме с подмяната на трамваите“, отбеляза тя и подчерта, че трамваите са най-скъпите средства на градския транспорт след мотрисите на метрото.

Средната цена в Европа на един трамвай е около 2 млн. евро. Тя каза, че в София са 20 реновирани трамвая от Прага, 15 от тях вече се движат по линия номер 22. Предстои скоро да бъдат пуснати и останалите пет трамвая.

През следващата година ще пристигнат трамваите от Базел, осигурени като грант от швейцарското правителство.

Йорданка Фандъкова подчерта, че вече има осигурени средства по ОП "Региони в растеж" за доставка на още нови трамваи.Предстои и откриване на процедура за цялостна реконструкция на трамвайната линия по бул. "Цар Борис Трети" и ул. "Алабин" до Съдебната палата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 7 години

А ЗАЩО СЕ СПОМЕНАВА ДУМАТА РЕНОВИРАНИ?

19

Руски???

преди 7 години

До Ха,ха,хаааааааа...Руснаците контактуват не с ХАМЕРИКА а с ИЗВЪНЗЕМНИ за това получават най-новите МЕЖДУПЛАНЕТНИ ТЕХНОЛОГИИ!!!

18

ас

преди 7 години

Седалките завъртяни така че да се притесняваш някой да не ти разчекне колената докато минава. И тези паралелепипеди ако са просто кухи кутии под седалките е още по-идиотско, по-добре в трамвая да беше изцяло за правостоящи от колкот това.

fallback