Снимка: Булфото, архив

Данък за таксиметровия превоз в София в размер на 850 лева на година предлага транспортната комисия на Столичния общински съвет, съобщи Екатерина Йорданова, председател на транспортната комисия в СОС.

Промяната се налага заради промяна в Закона за местните данъци и такси от април тази година и ще влезе в сила с промяна в Наредбата за определяне на местни такси, цени и услуги, предоставяни от Столичната община.

Промяната в наредбата се очаква да бъде приета от СОС на 29 септември.

Йорданова посочи, сумата от 850 лв. не е определена случайно. "Това е последната сума, около която се обединихме след множество консултации и срещи с представители на бранша", посочи тя, цитирана от БТА.

По думите й разговорите са водени в продължение на няколко месеца, още преди да бъдат приети промените, "за да разберем какво мисли браншът по промяната".

Йорданова каза, че още в края на март се е състояла среща, на която е станало ясно, че браншът подкрепя промяната.

Те смятат, че данък като този, който заменя патентния данък, спрян през 2007 г., е нещо, което ще "изсветли" бизнеса и ще бъде добро решение за бранша.

Според Йорданова промяната в закона ще даде възможност приходите от данъка върху такситата да влезе в бюджета на общините.

Това е жест на държавата към общините, посочи тя. По думите й този данък ще се изразходва изключително и само за подобряване на транспортната инфраструктура в града.

"Данъкът ще бъде харчен за софиянци и ще бъде в услуга на хората", посочи председателят на транспортната комисия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase