Снимка: архив Булфото
fallback

Напрежението в "Овча купел" се създава от групи, които не са жители на квартала и може би имат предизборни цели. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова.  

"Надявам се протестът който е израз на някаква позиция, да не прерасне и да не се разрази. Моята информация е, че става дума за напрежение не вътре в центъра, а за напрежение, което се създава от групи, които не са дори жители на квартала", каза Бъчварова в кулоарите на парламента.  

Преди два дни по улиците на "Овча купел" излязоха хора, възмутени от това, че мигранти от бежанския център в квартала са счупили кола.

Oще по темата
 

"Има такива, които търсят провокация", призна вътрешният министър. Тя припомни, че има групи, които протестират срещу приемането на бежанците, но страната ни е задължена да осигури и гарантира техните права.  

"Наближава предизборна кампания, която очевидно нажежава този разговор", коментира още вътрешният министър. Тя обясни и че СДВР ще съобщи кои точно са провокаторите на напрежението в квартала.  

Бъчварова съобщи, че в "Овча купел" полицейското присъствие е засилено, има и патрули на жандармерията, има и охрана по искане на председателя на Агенцията за бежанците.  

Тя разясни, че ако се окаже, че бежанец е нарушил обществения ред, на него му се издава протокол, който се взима под внимание при решението дали да му се даде бежански статут.  

Бъчварова съобщи, че в момента няма възможност за закриване на бежанските центрове, както искат от ВМРО.  

"Ние имаме ангажименти, които са определени, за капацитета на нашите центрове за прием на бежанци. Даваме всяка седмица информация във Фронтекс, в други формати, колко са настанени, къде са, при какви условия. Имаме ангажименти към спазване на техните права", обясни министърът.  

МВР шефката съобщи, че в момента се правят проучвания за нови бежански центрове. "Искаме да направим временни центрове за настаняване, да можем да реагираме според натиска", обясни тя.  

Вътрешният министър каза, че сред идващите бежанци у нас се увеличава броят на младите мъже и на децата.  

"Децата са около една трета от общия поток. Големият проблем са непридружените деца. Търсим възможност, ако можем да намерим друго място,  на което да осъществяваме грижа за тях, да ги отделим от ситуацията в центровете", обясни още Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 7 години

"...страната ни е задължена да осигури и гарантира техните права"- на бежанците. Дори да са бежанци, те са изоставили земята си, вместо да се борят срещу злото. За "бежанци" могат да се приемат само жени с деца до 16 години. Останалото - пардон! Да се бори! А не да търси на хляба мекото за сметка на омизеряване на хора, хеле пък като българите, дали стотици хиляди жертви за да добият свободата си.А тия на снимката, здрави, млади мъже с културистки фигури? Образцови шмекери, кримита и терористи.

63

Анонимен

преди 7 години

" идват изборите."А след изборите- референдумите , включително тия за различните ..екзити.Ако Бъчварова не разбере, че цивилизацията се гради върху равенството на всички пред законите

62

Анонимен

преди 7 години

"ако се окаже, че бежанец е нарушил обществения ред, се съставя....протокол??!"Абсурд

fallback