Снимка: Bulgaria ON AIR

Граждани възроптаха срещу местоположението на метростанция "Витоша". Причина за недоволството е, че станцията не отговаряла на общия устройствен план на града и следователно процедурите, извършени при строителството на обекта, не са изцяло законосъобразни.

Това каза в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Веселин Кирев от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт. По думите му вместо сегашната метростанция "Витоша" са били предвидени две метростанции - на бул. "Никола Вапцаров" и на ул. "Филип Кутев".

"Разчитаме, ако смята прокуратурата, че има нарушения, да се самосезира", апелира Кирев.

Според него, при построяването на метростанцията не са били спазени определени процедури, тъй като те изискват време, а европейските средства, по които се финансира оперативната програма, са със срок.

Директорът на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не се съгласи с мнението на госта в студиото. Той настоя, че строителството на метрото се извършва не по общ устройствен план, а по подробен такъв, който е включен в цялостната карта на града.

"Определят се основните направления в подробния устройствен план, който е разработен и е преминал при всички обществени обсъждания, метростанцията да се намира тук. Отчетени са много фактори - средното разстояние между станциите да е 1100 метра. Второ, метростанциите да се разполагат на места, където има устройственост - плътна или потенциална. Третият принцип е да има възможност за активен напречен довеждащ транспорт - до тази метростанция има 8 автобусни линии", поясни Братоев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase