fallback

Общ преглед

Емблематичното за софиянци кино "Сердика" вече ще бъде само спомен, Неговото разрушаване започна в неделя, като бутането и разчистването ще продължи до 21 октомври.

Действията са съгласувани с общината, като са взети необходимите мерки за обезопасяване на тротоарите, съобщи кметът на район "Оборище" Васил Цолов пред "Монитор".

В момента се ограждали и обезопасителни изкопи на т.нар. дупки с преградни парапети, който към този момент не били необходими. Направени са два маршрута за камионите, които ще превозват отломките. Освен това има и график, според който майсторите ще работят от 08:00 до 20:00 часа.

Това е сърцето на София, където имаме красиви и знакови сгради. Мястото също заслужава да има такава, обясни Цолов. Според плана там ще бъде изграден хотел от световна верига, каза преди месец министърът на туризма Николина Ангелкова. Редица организации, както и много граждани, отправиха призив да се запази поне фасадата на сградата, която е емблематична за центъра на столицата.

Снимки от разрушаването бяха публикувани от музиканта Стефан Вълдобрев в неговия профил във Facebook, който предвижда да направи и клип за кончината на киното.

"Следващите кадри не са за чувствителни хора, нито за истински филмови маниаци. Попаднах на този епизод съвсем случайно. За мен той е исторически. Да заснемеш края на легендарното кино "Сердика" е момент от особена важност - за архивите напред във времето. "Ново кино Парадизо" е неповторим и единствен. Въпреки това тия дни ще направя и малък видео клип с моите кадри от разрушаването на кино Сердика (те са потресаващи) и музиката на Енио Мориконе. Мисля, че си струва. Изумен съм, че никоя медия не е проявила интерес към това събитие. Знаете, че това е краят на една романтична епоха, нали? В дъното на един от фотосите, ще видите накамарените седалки - всеки от нас е седял на някоя от тях. Всеки е усещал магическия сноп светлина зад себе си, очаквал е шумът от мотора на прожекционната машина. Всеки е потъвал в картините от екрана. Най-големия в София.

Няма сантимент. Няма мелодрами. Животът продължава, филмите няма да останат без дом. Сигурно на това място ще построят нещо друго, нещо красиво. Но е някак тъпо да не отбележим подобаващо свършека на култовото кино "Сердика", то заслужава. Събориха го набързо, изненадващо, някак подмолно - в неделя на обед??? (през отпуските сигурно наредбите за обществения ред не важат). Надвечер загасиха чудовищата и последната реплика на потния багерист беше: "Е па... бая работа свършииме днес!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Димитър Иванов

преди 7 години

Да ни е честито... Паметника на Левски кога ше го дадем на концесия? Предлагам да се превърне в кооперация от затворен тип!? Вече не ни трябва история!!!! Имаме си ХОТЕЛИ и били кауфланди лидъли и още куп нови ЕВРОПЕЙСКИ ценности! Да не забравят да сложат европейксото знаме на новия "ЛЕНДМАРК" (казано на български) или което и да е дгруго знаме, че бяло зелено червено не се връзва цветово.Както написа Зизи преди мен.. "Няма история, паметници, няма самочувствие."

43

С++16

преди 7 години

Кино Левски и това са свързани със скривалищата и командният център. Не случайно бяха занемарени, жестоко мародерствани и предадени в ръцете на съмнителни групировки. Съмнително е някой и особено слугинята на Борисов / даскалица от Самоков/ да се досещат, че има общ ансамбъл около паметника "В. Левски". Например черната каменна облицовка и извивката. Една от първите стъпки на мутрите бе да свалят черните плочи. Сатрапът на съседното кино Левски пък го обърна на скара-бира.

42

Дарт Вейдър™

преди 7 години

"Кино" Сердика от поне 20 години не е никакво кино, а една забравена от всички, с нищо не отличаваща се сграда. Няма достойнствата на архитектурен паметник и е точно това, срещу което лаете - обикновена сграда от бетон и стъкло. Отличаваше се с това, че от години целият първи етаж беше закован с плоскости, по които се лепяха афиши и се рисуваха графити. Поне в нета има достатъчно снимки, за да се види, че това си е банално соц. строителство, обогатено с малко кап. алуминиева дограма.

fallback