fallback

Общ преглед

Новата "зелена" станция на метрото в София – "Витоша", която е част от втория лъч, бе официално открита от премиера Бойко Борисов, столичния кмет Йорданка Фандъкова и министри навръх Илинден.

"Без Господа нищо не може да се направи, аз мога да прибавя само, че и без ЕС", заяви премиерът.

Метростанцията ще работи за гражданите и гостите на София от 14 часа и по традиция в първия ден пътуването е безплатно.

Борисов подчерта, че един километър метро в София излиза средно с 80 млн. евро по-евтино, отколкото в Европа, при еднакви материали и системи за сигурност.

Той посочи, че е видял много "римски мозайки" в станцията и се пошегува, че вижда намеса на министър Вежди Рашидов, който "прави сметка след няколко хиляди години, като ги намират археолозите, да викат по времето на тези и тези фараони са направили мозайките".

Очаква се с откриването на "Витоша" пътниците в метрото да се увеличат с 15-20 хил. души на ден. Цената на станцията е 21 млн. евро без ДДС, а разстоянието до най-близката "Джеймс Баучер" е 1.3 км.

Бойко Борисов обяви още, че през септември ще бъде пусната и Западната дъга, която ще свърже Северната тангента, като така "имотите на хората ще станат по-скъпи, а те – по-богати".

Премиерът благодари на софиянци за търпението, защото "пак сме разкопали, този път по диагонал, София".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че от днес столичното метро има над 40 км подземен релсов път с 35 метростанции. Очаква се най-бързият и екологичен транспорт на София да спестява 75 хил. тона вредни емисии годишно.

Фандъкова посочи, че проектът е първият, който е получил еврофинансиране в новия програмен период и продължава с бързи темпове. Очаква се през 2019 година София да има нови най-малко 12 км метро с 12 метростанции от третия лъч.

Столичният кмет подчерта, че преди около 2 години общината е започнала да строи метростанция "Витоша" с общинско финансиране, а второто правителство на Борисов е работило, за да се строи с европари.

Облагородяването на района продължава и се очаква да приключи до края на годината, като по новия булевард тежкият трафик ще се извежда директно на Южната дъга, съобщи Фандъкова.

Транспортният министър Ивайло Московски посочи, че проектът за метрото е доказателство за успешното партньорство между министерството и Столичната община и връчи разрешението за ползване на метростанция "Витоша" на директора на "Метрополитен"-а Стоян Братоев.

Между метростанциите "Витоша" и "Сердика" ще се пътува 9 минути. В пиков час интервалът между влаковете е 6 минути, съобщи Братоев и допълни, че с метрото дневно ще пътуват над 350 хил. души.

Според ръководителя на Представителството на ЕК Огнян Златев проектът е един от най-ярките примери за европейска солидарност.

Метростанцията беше осветена, а духовниците, които отслужиха водосвет, предадоха благословията на Българския патриарх Неофит новата придобивка да се ползва без инциденти.

На официалната церемония по откриването бяха връчени грамоти на строители и архитекти, работили по станция "Витоша".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Оптимст

преди 7 години

Хвалба ли бе, да я опишеш!!! Московското метро има 200 станции, и общо 340км линии. За следващите 4 години до 2020г. са предвидили да завършат строежа на още 160км линии и на 75 нови станции. Хайде евроатлантиците да извадят калкулаторите и да смятат: по 40км линии и по 19 станции НА ГОДИНА!!! Я да видим к'во пра'им ние с европейска помощ? Има-няма по 1 станция и по 1км линии за 2 години!!! Гарантирано от Г.Е.Р.Б. Браво Бойко, браво Борисов!

32

:)

преди 7 години

Най-красивата метростанция,Браво на Бойко Борисов и на Йорданка Фандъкова.И София пак недоволна.../Нямаме търпение до 2019 година , когато ще бъде отворен 3 лъч на Софийското метро в София.... :)

31

1708

преди 7 години

До Анонименaайде нема нужда да се мeсти! София си е баш за столица !

fallback