Снимка: архив, Bulphoto

Дръвчета, китки и храстчета за 2,6 млн. лв. ще цъфтят из парковете и полянките в София през следващите три години.

Парите ще се дадат на фирма, която да доставя растителност за столицата. Така през следващите години тя ще трябва да доставя иглолистни и широколистни фиданки, храстчета и рози. Освен това в градините на София ще има и различни летни цветя, както и много лалета. В поточетата и езерцата пък ще се насадят водни лилии, пише "Монитор".

Втората обществена поръчка, която общината е пуснала е за обзавеждането на парковете. С 2,2 млн. лв. ще се поставят нови пейки, кошчета за отпадъци, антипаркинг елементи, кашпи, перголи, беседки и маси. Фирмата отново ще се грижи да доставя оборудването през следващите три години.

Поръчките са част от програмата на общината за по-зелена столица. През последните години бяха обновени много градинки и паркове в града. В момента майсторите ще обновят 18 декара алеи от парк в град Бухово. Първият етап е за 570 000 лв., с които ще се положи нова настилка по алеите, ще се направят детски кътове, ще има ново осветление и видеонаблюдение. Освен това ще се направи и сцена на открито за различни културни събития.

Следващата в списъка с ремонти ще е популярната площадка със слончетата в Борисовата градина. В парка ще се положи нова асфалтова настилка на 13 560 кв. м алеи, а над 3000 кв. м ще е гранитен паваж. До края на годината трябва да започне и първият етап от цялостното преобразяване на Западния парк. За него са предвидени 400 000 лв., с които да се подмени осветлението.

Предстои проектирането на парка да приключи напълно и проектът ще бъде обявен за обсъждане, след което ще има обществена поръчка. Предвидено е да се напълнят езерата и да се направи сух фонтан. Ще бъдат обновени и малки паркове в различните райони на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase