Снимка: bTV
fallback

Селище с къщи на 8 хил. години откриха археолози в София. Находката потвърждава тезата, че в днешните български земи се е развила първата европейска цивилизация.

Къщите впечатляват с размерите си – 20 м. дължина на стената. Колоните са от дървени колове, а стената - от глина и плет.

Селището е в квартал Слатина и след приключване на разкопките ще бъде направен археологически парк, в който неолитните къщи ще бъдат изградени в реален размер.

"Отново потвърждаваме налагащата се преди две десетилетия теза, че българските земи са в центъра на първата българска цивилизация, че цивилизацията на Европа тръгва именно от източните Балкани към Средна и Западна Европа", посочи проф Васил Николов пред bTV. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Бранник

преди 7 години

Моят покоен приятел и археолог Георги Китов разказваше, че в Гърция за всеки що годе оформен камък се създават легенди например: тук е седял Прометей или тук пикал Ахил Така се изкарват пари от туристите. Нашата държава и археологическите обекти са многократно разрушавани. Каквото е останало трябва да се пази. Това ми напомня как на нос Калиакра беше открит общ гроб на мъж и жена живели в средновековието. Те бяха прегърнати и завити с позлатен воал. Всичко се унищожи от археолозите.

24

ме

преди 7 години

Ооо, сега пак ще има реставрация, с любимите ни червени и бели тухли. Щото те в древността само това са ползвали, видиш ли. Важното е общината да усвои едни милиони, да се прережат лентичните и да се даде работа на т.нар. малцинства (щото изобщо не са толкова малко вече). А това че се унищожават българските археологически паметници с техните смешни възстановки, на никой не му пука. Ми и хубаво, и този обект няма да посетя, също както не съм посетила Сердика. Това е обида за древните цивилизации.

23

Анонимен

преди 7 години

До ПРОКЛЯТИЕСерго, ще те гази баба Меца. Още утре си умрял с отровният чадър!

fallback