Снимка: bgonair.bg

Екип на Bulgaria ON AIR посети една от болниците, където са настанени жена и нейния баща след натравянето с гъби.

Още по темата

По-рано стана ясно, че партидата вече е иззета от магазинната мрежа, но по-голямата част от нея е била изкупена.

"Стабилизирано е състоянието на пациентите. Първият пациент, който беше приет в понеделник, беше в доста тежко състояние - с нарушение в съзнанието, с обърканост, дезориентация, халюцинация. Подобни оплаквания впоследствие се развиха и при неговата дъщеря, но след започнатото лечение състоянието е стабилизирано и тази остра общомозъчна симптоматика отзвуча. Сега ще ги наблюдаваме за по-късни усложнения след детоксикацията", коментира проф. д-р Ивайло Търнев от неврологичната клиника на УМБАЛ "Александровска" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Третият член от семейството, който е консумирал повече от храната, е развил по-тежка симптоматика и в момента е приет в "Токсикологията" на Пирогов, добави проф. д-р Търнев.

Пациентите са яли от гъбите в събота, а първият пациент е приет в понеделник следобед, уточни той.

По думите му са получили оплакванията още в неделя, а първият е възрастен - 80-годишен и с доста придружаващи заболявания - хронично-мозъчно съдова болест, с бъбречна недостатъчност, така че не е изненада, че интоксикационните прояви са се появили първи при него.

Няма официален резултат от токсикологичния анализ и когато го получим и разберем по-точно типа на интоксикацията, тогава ще имаме по-ясна прогноза, посочи още проф. д-р Търнев. По думите му възможни са чернодробни усложнения, а понякога и зрителни.

Независимо, че тази общомозъчна симптоматика е отзвучала, все още има рискове за тези пациенти, поясни проф. д-р Търнев.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase