Снимка: Булфото

Общ преглед

Активистите от Протестна мрежа облепиха с плакати централната част на София, за да припомнят датата 14 юни 2013 година – старта на протестите.

"На 14 юни 2013 бе натиснат спусъкът на най-дългите граждански протести в новата ни историята. Над 400 дни гражданите излизаха на улицата, за да искат оставката на едно мнозинство, което коленичи пред модела #КОЙ.
Гневът от този позор издигна преграда между управляващите и протестиращите. Парламентът беше зад заграждения. Властта избираше задните входове, за да се крие и бяга от недоволството", написаха в декларация от Протестна мрежа.

По думите им три години след избухването на протеста, моделът #КОЙ продължава да руши страната ни.

"Медийните бухалки, щедро финансирани от същия модел, самоотвержено бранят и днес статуквото. Пленените регулатори, отровената медийна среда, неслучилите се реформи и застой, който управлението нарича "стабилност", са проекции на същия модел", пише още в декларацията.

По думите им усилието за демонтирането на изградения от страх и зависимости фундамент на модела ще бъде дълго, защото основите му са положени дълбоко.

"И гражданите знаят, че само те са тези, които могат да застанат между него и институциите. Да защитят правото си на справедливо и добро управление. Да отстояват бъдещето си тук", призовават активистите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар