Снимка: БГНЕС

24 май е свързан със стремежа на всички да имаме просветено общество, да ценим традициите, да уважаваме учителите, да обичаме книгите, каза кметът на София Васил Терзиев пред Нова телевизия по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

„Любовта към знанието трябва да се възпитава от най-ранна детска възраст. Всички ние трябва да имаме отговорност и да им върнем желанието за търсене на знанието, да обичат книгите“, посочи кметът.

Той допълни, че всяка вечер чете. В училище е бил отличник, а любимите му предмети са били Математика и Физика. „Една торба ключове“ на Цончо Родев е любимата му книга.

Обиколките по училищата ме срещнаха с много будни деца, децата ни са добри, учителите си вършат работата, каза още Терзиев. Но ако искаме да се променят нещата към по-добро, трябва да сложим учителите на пиедестал и да променим целия образователен процес – на какво учим децата, отбеляза той.

Една нация без образование и култура няма бъдеще, смята кметът на София. Увеличихме заплатите на културните дейци, заделихме повече средства за култура, допълни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase