Снимка: Булфото, архив

Ако се окаже, че спирките от обществената поръчка не отговарят технически на изискванията на възложителя, този, който се е разписал и одобрил, ще трябва да носи отговорност, предупреди председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков след разкритията за съмнителна сделка в градския транспорт, която доведе до оставката на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева и на столичния заместник-кмет по транспорта Любомир Христов.

Още по темата

Герджиков призна, че е много учуден защо останалите фирми, които са участвали в обществената поръчка, не са обжалвали крайният резултат.

"Назначени са две проверки. Едната ще установи дали са използвани скъпи материали за спирките. Другата проверка е назначена от кмета Йорданка Фандъкова още в началото на април. Тя е за всички обществени поръчки, направени от Центъра за градска мобилност от началото на 2015 година", уточни той пред Нова тв. 

"В момента, в който има съмнение или доказано такова нарушение, се взимат съответните мерки. Само за миналия мандат след подобни проверки си отидоха пет районни кметове и двама директори на общински фирми за доказани нарушения", изтъкна Герджиков. 

"Много е притеснително, ако фирми, които участват в обществени поръчки в Столична община, имат такива сигнали, аз ги призовавам да се обръщат към нас", каза председателят на СОС.

Той добави, че е ясно, че има нарушения с обществени поръчки и заради това, когато има съмнение се правят проверки, а след такива при предходния му мандат като шеф на местния парламент, са си отишли директорите  на две големи общински фирми и пет районни кмета.

Елен Герджиков призова да не се стига до бламиране на реформите в градския транспорт заради съмнение за нарушение.

Той добави, че се надява да стартира конкурс за избор на електронна система за пътуване в най-скоро време, защото това е единственият начин да се плаща справедливо. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase