Общ преглед

Реставрираният Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" на столичното Ларго беше тържествено открит. Преди церемонията министърът на културата Вежди Рашидов разведе из новия музей на открито премиера Бойко Борисов и цялото правителство. Присъстваха още бивши министри на културата, депутати, архитекти, археолози и граждани.

"Културно-историческите съкровища в София са красота и затова се радвам, че от днес туристите и жителите на града ще могат да се насладят на поредния обект, който реставрирахме – Античен комплекс "Сердика" в столичното Ларго. Посетителите на мястото могат да разгледат и 37 кв. метра мозайка – уникална по своята същност", заяви по повод откриването премиерът Бойко Борисов в своята страница във Facebook.

"Помня още като кмет, когато проектът за метрото бе изменен и направен така, че то да мине на 27 м под земята, за да се запази археологията. Ще продължим да развиваме Античния комплекс, планираме и работа по други обекти в Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна, защото имаме много места, които да показваме на туристите и любителите. Благодаря на министъра на културата Вежди Рашидов, с когото днес успяхме да открием комплекса, въпреки множеството трудности", посочи още Борисов.

В словото си на откриването министър Рашидов приветства всички присъстващи, включително критиците на проекта. Той припомни, че работата е започнала при първия му мандат като министър, но после е била прекъсната за почти две години.

"Във втория ни мандат завършването на Античния комплекс "Сердика" беше една от първите задачи и успяхме. Сега в центъра на София имаме уникален музей на открито, какъвто няма в никоя европейска столица", посочи Вежди Рашидов.

Дългоочакван и много изстрадан обект нарече Ларгото министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя отбеляза, че Античният комплекс "Сердика" е сред петте най-значими културно-исторически обекта, финансирани с 53 млн. европейски средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар