Снимка: Dnes.bg
fallback

Скокът на цената на билетчето за градски транспорт в столицата е на кантар. Общинските съветници трябва да решат на заседанието си в четвъртък дали еднократното пътуване да струва 1,6 лева от юни.

Предложението на Центърът за градска мобилност за увеличението с 60% засега се подкрепя единствено от общинските съветници от ГЕРБ, а тях не им достига един глас, за да мине промяната в цената, пише "Монитор".

Oще по темата

Социалистите в местния парламент са против повишението на цената на билета. Според шефа на групата на БСП Калоян Паргов увеличението се прави единствено с цел запушване на поредната дупка в сектор транспорт. От АБВ също са против предложението за скок на цената. "Когато половин София е разкопана, а задръстванията са тежък проблем, е необходимо колкото се може повече граждани да слязат от автомобилите си и да използват градски транспорт", обясни преди дни общинският съветник Тодор Цанев.

От "Глас народен" пък смятат, че неефективността в битката с гратисчиите не трябва да бъде за сметка на изрядните граждани, а със завишен контрол в зоните, в които се ползват гратисчиите. Според общинския съветник от "Движение 21", ако се приложи интегрираният подход и се направят оптимизации, може да се окаже, че не е необходимо вдигането на цената.

Досега се смяташе, че част от реформаторите ще подкрепят в зала увеличението на билета. В понеделник на транспортна комисия реформаторът Прошко Прошков подкрепи доклада без възражения. Днес на заседание на Изпълнителния съвет на ДБГ обаче реши Прошко Прошков, Стефан Марков и Иветка Петрова да не подкрепят увеличението на билета.

Мотивът им, че икономическата и политическа логика изискват преди да се пристъпва към натоварване на гражданите с плащане на 60% увеличение на пътуването им с градския транспорт, да се използват всички вътрешни ресурси - нещо, което към момента не е направено, посочват от ДБГ.

В четвъртък преди заседанието на СОС пред сградата на "Московска" 33 ще се проведе поредният протест срещу поскъпването на билета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 8 години

Тези 0.60ст.отгоре са за касата на партия ГЕРБ.

26

Анонимен

преди 8 години

Обаче те /монополите/ ако има закони не могат да ги нарушават елементарно е България е разюздана държава ,където народът си трае трае като му съдират кожицата политиците Марешки показа как се краде и се богатее/не съм му фен/ но за кратко бе отложено поредното увеличение.Във Варна такситата в началото намалиха цената обае после общинския съвет законно я покачи за всички .Ние сме си виновни сами си ги избираме и после ама можеше да бъде по-зле ,но може да бъде и по-добре

25

Анонимен

преди 8 години

Само МОНОПОЛИТЕ си вдигат цените с колкото си искат.

fallback