Снимка: Булфото

Двамата полицаи, арестувани за подкуп и разпространение на наркотици, поискаха да излязат от ареста, защото имали кредити и трябвало да си плащат вноските. Това бе един от аргументите на адвокатите им да поискат освобождаването им, пише "Сега".

Полицаите Божидар Милев и Николай Апостолов бяха арестувани при акция на "Вътрешна сигурност" на МВР преди няколко дни. Милев дори стреля със служебното си оръжие по колегите си, когато го арестуваха.

Още по темата
До акцията се стигнало, след като студент подал сигнал, че двамата искат от него да организира мрежа за разпространение на наркотици, която да им се отчита ежеседмично. В замяна обещали закрила.

Пред съда адвокатът на Апостолов Емил Милев заяви, че нямало никакви доказателства за вината на клиента му и заподозря, че основният свидетел е бил подучван от МВР какво да говори. Зоя Иванова, която защитава Милев, пък обясни, че покойният му баща бил служител, 24-годишният полицай живеел с болната си майка и имал 5 хил. лв. кредит, които трябвало да изплати до догодина. "Което, естествено, значи, че той трябва да работи, за да го изплаща", заяви тя.

Въпреки аргументите на адвокатите съдия Вера Чочкова реши, че двамата трябва да останат за постоянно в ареста. Решението й обаче не е окончателно и може да се обжалва.

Иванова обясни още, че не е вярно, че Милев е стрелял по колегите си. В деня на ареста си той видял от черен джип без отличителни знаци да слизат четирима души, които без да се представят, тръгнали към него. Той се уплашил и побягнал, а на виковете им, че са полицаи, отговорил, че също е служител и стрелял във въздуха със стоп-патрон.

Адвокатът обясни, че Милев си счупил кост на дясната ръка в началото на януари и затова нямало как да протегне ръка назад, докато бяга и да произведе изстрел. Съдия Чочкова обаче контрира, че младият полицай е бил в болничен заради счупената си ръка, върнал се е на работа и без проблеми е изпълнявал задълженията си.

Апостолов се намесил в схемата малко по-късно. Той бил представен на студента като човек, който контролира разпространението на наркотици в района на Народния театър. На него студентът трябвало да отчита по 60 лв. седмично, а полицаят го снабдявал с наркотици.

Според разследващите полицаят казал, че има собствени "готвач", който му прави "пико" (синтетичен наркотик) и освен това поискал момчето да намери момиче, което да проституира и да продава наркотици. Той е арестуван, след като основният свидетел му дал 300 лв. белязани пари, с които платил наркотици. Полицаят обаче отишъл до близък магазин, за да развали банкнота от 50 лв. и да върне ресто на момчето. Така след задържането му от МВР ходили до магазина, за да си приберат белязаната банкнота.

Следи от същия химикал, с който се бележат парите, са открити и по ръцете на Милев. Той пък твърди, че след стрелбата и ареста полицаите му подхвърлили парите в задния джоб и дори го накарали да размърда ръце, за да има следи. Нито един от тези аргументи бе приет от съдия Чочкова. Тя обясни, че има опасност двамата да извършат и друго престъпление, подчерта, че става дума за полицаи, които трябва "да охраняват обществения ред, а не да участват в схеми и сами да го нарушават" и ги остави в ареста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase