Снимка: Dnes.bg
fallback

Истински кошмар плануват от Столична община за гратисчиите от 1 юни. Пътуването без билет в столичния градски транспорт ще излиза двойно по-солено, като предложението, което предстои да се гласува е глобата на място да поскъпне от 20 на 40 лева. Актът пък ще скочи от 100 на 200 лева.

Това е записано в доклада за промяната на Наредбата за реда и условията на пътуване в градския транспорт. Аргумент за повишаване на цените за глобите е посочено неравностойното положение с редовните пътници, като и това че високата цена ще ги стимулира да си купуват карти и билети.

Oще по темата
Вносителите на доклада са шефката на транспортната комисия Екатерина Йорданова, шефът на местно самоуправление Орлин Иванов и общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, пише "Монитор".

Миналата седмица Центърът за градска мобилност предложи билетът да скочи с 60% и да стане 1,60 лева. Десетте талона пък ще ни костват 12 лева, ако се гласуват промените.

В документа са разписани и трите нови документа - карта за три дни с цена 10 лева. "Метро плюс" пък ще е 43 лева и с нея ще се пътува цял месец в метрото плюс една наземна линия. Нова услуга ще и "Карта София". Тя ще е насочена към туристи и ще струва 20 лева. С нея ще се ползва неограничено целия градски транспорт за три дни, а освен това ще дава отстъпки за музеи, ресторанти и търговски вериги.

В промените е предвидено ново правило - пътниците без билет трябва да се качват само от първата врата на превозното средство, за да си купят по-бързо билет и да не шмекеруват пред контрольорите.

В доклада на съветниците от ГЕРБ се застъпва тезата на Центъра за градска мобилност, че в момента 15% от пътуванията са с еднократен билет, което е над средното за Европа, и затова трябва да се повиши цената, така че да се стимулира купуването на карти.

"Не приемам популистки изказвания за цената на билета. Предложението на Центъра за градска мобилност е експертно, то е направено на базата на изчисленията и на икономическите анализи с категоричното ми настояване да не се променят цените на картите", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че окончателното решение ще вземе СОС. Предстои предложенията да бъдат разгледани от ресорните комисии, както и да бъдат обсъдени публично. Според Фандъкова над 80 на сто от пътуващите няма да усетят никакво увеличение, тъй като цените на картите не се променят.

Фандъкова припомни и че предстои доставка на 110 нови автобуса, а за още 30 предстои да бъде обявена процедура за финансиране със средства на Столичната община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

114

666

преди 8 години

В Продавалника е пълно с велосипеди втора ръка, по-евтини от една карта и три билета за градски транспорт.

113

Анонимен

преди 8 години

А по Тошово време билета бе 6 стотинки.Заплатите са същите ,но билета е скочил 26 пъти.

112

НСО

преди 8 години

Просто Фандъкова с градски транспорт не пътува.

fallback