Снимка: bgonair.bg

След почти две години ремонт Централна гара вече е изцяло променена. Екип на Bulgaria ON AIR успя да се разходи в обновената гара седмици преди официалното й откриване.

ЖП гарата в София днес е изцяло обновена и с европейски облик. Това е първият основен ремонт на гарата от 40 години насам. А за предишната сграда ще напомнят само няколко архитектурни детайли като старата мозайка.

"Изцяло са сменени перонните покрития, има нова звукоозвучителна инсталация. Сменени са таблата, които дават информация за пътищата, появиха се чешмички. Ще има и пейки, за да могат да изчакват хората техния влак. Имаме специално за хора в неравностойно положение водещи ивици, тактилни ивици. Достъпът до пероните е осигурен от чисто нови ескалатори", обясни Ивайло Джинев, който е ръководител проекти в Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ).

Така след почти 20 години ескалаторите на гарата отново ще се движат и ще осигуряват по-бърз достъп до пероните. А една от атракциите ще е ново ниво с място за хранене и детски кът.

"Отделно имаме нова визуална комуникация в областта на енергийната ефективност с оглед на това по всяко време на годината температурата да бъде комфортна, лятото по-хладно, а през зимата по-топло. Всички табла в проекта визуална комуникация са подменени и има нова озвучителна система и нова система за точно време", добави Джинев.

Касите остават на същото място, но изцяло обновени. Според експертите проектът е бил сложен за изпълнение, защото гарата не е спирала да работи и това е затруднило строителния процес. А пътниците вече забелязват промените.

"Като започнете от осветлението, колоните, облицовката, мрамора – всичко е хубаво", коментира гражданин.

Обновен е и емблематичният часовник на централния вход. 194 камери и жива охрана пък ще следят за сигурността на гарата.

Освен полицейски пункт, в салона ще има и служители на БЧК. От железопътната компания призовават пътниците също да се грижат за опазването на новата гара и при всяко нарушение да сигнализират органите на реда. А ремонтните дейности вече са към своя край и се очаква гарата да бъде открита официално дни преди Великден.

Какво ново ще има за пътниците - разказват Михаела Карабельова и операторът Павел Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase