Снимка: Булфото
fallback

Прекаран инсулт е тежко мозъчно заболяване и би могъл да бъде основа за развитието на психично разстройство. Възможна е и депресивна реакция, която да доведе до агресия, коментира проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия след като вчера бившият полицай Петър Коджейков стреля по дъщеря си и по полицаи и държа като заложник съпругата си в дома им в столичния кв. "Стрелбище".

Oще по темата

Според нея Петър Коджейков не е психичноболен, но когато се стигне до такъв инцидент, най-често това се дължи на някаква криза, на стресова ситуация.

Голям проблем, който се дискутира много години, е липсата на регистър с психичноболните.

Болните се знаят във всяка болница и психичен център, но по между си няма такава информация и въпросът е според, защото един такъв регистър означава задължителна дискриминация.

Според експерта по сигурността и депутат от ГЕРБ Манол Манев в закона за оръжията и охранителите трябва да се въведат стандартизирани психологични изследвания със стандартизиран резултат, под който не бива да има достъп до тази професия и това оръжие.

Трябват периодични психологични изследвания, за да се хванат отклонения в поведението и когато се констатират такива, веднага да се отнеме достъпът до оръжие, смята той.

"Аз не познавам мой колега, който е имал лично оръжие, да се е отказал от него ей така. Този детайл за мен е важен и това не е нормалното поведение на полицай, който е имал лично оръжие, да се откаже от него, да го върне и да се набави две незаконни оръжия", призна Манев.

"Темата за придобиването на незаконно оръжие е широка и много важна, а самият акт е притеснителен. Реши ли някой да си набави незаконно оръжие, той не го прави, за да има един килограм повече желязо вкъщи", допълни Манев.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 8 години

На държавата явно и е по-изгодно да няма регистър на хора с психични заболявания, защото тогава ще трябва да се отделят много повече пари за тях, а те искат да си ги прибират по джобовете. Сега всички знаем, на какъв хал са домовете за психично-болни хора, забравени са от всички, оставени да умират. Това не трябва да се подминава с лека ръка, защото всеки може да се сблъска с това и нещата реално са много страшни, дали като пациент или като потърпевш на болен човек.

2

д

преди 8 години

въпроса е при този кое дошло първо:) може инсулта да е резултат от шзофренията му:))

1

dmx

преди 8 години

И след като приключи операцията по залавяне на Коджейко, веднага започна започна операцията по измъкване на Коджейко в качеството му на луд. Милиционерски водевил.

fallback