Снимка: БТА
fallback

Късно снощи на територията на София се проведе мащабна спецакция. Идеята беше да се тренира реакцията на нашите служби при евентуална терористична атака в метрото. МВР, антитерористичният център към ДАНС, гражданска защита, червеният кръст и още няколко институции се включиха.

Е, в акцията се включиха и няколко "статисти". Николай Паунов "предаде" във Facebook обратите на акцията.

Всичко почва с едно най-кротичко излизане от метростанцията на НДК и Николай попада сред полицаи, светлини, прегради.

"Към мен се насочва един от полицаите и казва: "Елате с мен". Мисля, че ще ме преведе да мина покрай огражденията и тръгва, но всъщност ме завежда на една поляна, оградена от полицаи, където чакат още 100-200 души (помислих ги за зяпачи), оставя ме и се връща", обяснява Николай.

Стигнал до края на въпросната поляна и тогава осъзнал - той не заобикаля. "Аз съм арестуван!", помислил си тогава. В крайна сметка решил, че вероятно ще трябва да изчака няколко минути. Около него всички били спокойни. Основно били младежи, които вероятно са се забавлявали в близките заведения. Усмивки, снимки с телефоните. А отсреща пред пилоните на НДК - полиция, линейки, пожарни, Гражданска защита, всичко по книга. След около половин час обаче започнал да вали дъжд.

"Всички осъзнаха, че всъщност не ги пускат да отидат никъде, нито им дават дъждобрани, нито дори до тоалетна в близкото заведение могат да отидат. Веселието попрестана. Разбраха какво е да си "терорист", прихванат от нашите служби", пише Николай.

Оказало се, че до него имало двама италианци - студенти по медицина у нас. Младежите започнали да се притесняват - в крайна сметка са задържани от полицията, документите им са взети и те не знаят какво се случва. Николай ги заговорил и им обяснил ситуацията - провежда се учение, скоро всичко ще свърши. На младежите никой нищо не обяснил - никой не им се представил.

Помолили Николай да им помогне в издирването на документите им, защото щели да летят днес за Италия, защото в неделя там е Великден.

"Попитах най-близкостоящия полицай защо никой не им/ни се е представил и че искат да знаят защо са задържани. "Ами те български знаят ли?" Не. "Е, значи сме се представили, ама те не са разбрали", разказва Николай. Попитал защо били задържани - не били. Белезници нямало! Обаче не можели да си тръгнат току-така. Николай попитал един от полицаите с кой да говори. Отговорили му: "А бе, какво искаш от мене бе, човек. Хвани някой от ония с големите болтове!".

"Минава още половин час. Дъждът, за щастие, поспря, но всички вече бяхме мокри и премръзнали. Обикалят някакви субекти с брандирани якенца "ДАНС", други с жилетки "НСБОП", а ние продължаваме да си стоим окошарени на поляната", пише Николай за среднощната акция. "Италианците вече са възмутени, един през друг ми обясняват как това е недопустимо и прочие", разказва той.

В крайна сметка след половин час се създала някаква организация. Част от хората били насочени към автобуси, поляната се поразчистила. На една маса били струпани 100-на документа и служителите на реда почнали да виакт хората един по един. Италианците - също.

"Техните документи (хартиени) са поставени отстрани – чакат последни и ще минат последни", обяснява Николай. "Обяснявам на ДАНС-аджията, че след няколко часа летят и молбата им е да ги обработят по-ускорено. Вика ме той да превеждам", продължава разказът. По неволя Николай станал длъжностно лице - говори италиански, а пък на полицаите не им се търсело служител с английски.

Почнал един полицай да разпитва италианците и си записвал някакви неща на листче. Не му харесало спелуването на една улица - записал бул. "Черни връх". Върнал документите и дал заповед - да чакат. Какво - не е ясно.

"Ако нямат регистрация за криминални прояви, скоро ще ги пуснат да си ходят", обяснил полицаят.

Още по-фрапиращо било, че на единия от двамата младежи първата страница на личната карта била оцапана с кръв.

"Момчето се потресе. Поиска да попитам каква е тая кръв, документът е предаден чист", обяснява Николай. "Обяснение, разбира се, не последва", допълва още Николай.

В крайна сметка все пак ги пуснали да си ходят. Не след малко блъскане, но все пак ги пуснали. Кръвта по паспорта на единия италианец останала неизяснена.

Какво обаче смята Николай за цялото учение?

"А учението всъщност според мен бе провал. Тия всичките хора мръзнаха бадева", пише той.

"Защо ли? – Защото на мен пропуснаха да ми поискат личната карта. Никой не ме провери, никой не ме регистрира. Аз влязох и излязох от "операцията" анонимен", казва Николай.

Толкова. Спецакция по нашенски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

151

месара

преди 8 години

николайчо , при реална заплаха мвр раздава чай , чадър , одеалце и девойка която да те милва по лицето и да те успокоява ! кой ти плати да напишеш тия глупости бе *** ? как никой свидетел или задържан при това учение не написа нищо ? явно от всички там , ти си бил най ощетения и си бил подложен на полицейско насилие , и мама я е нямало до теб !

150

майтапчия

преди 8 години

Днешната милиция ни пази, а лъже че е професионална полиция. Много лапачи .....

149

боц

преди 8 години

Учение по Борисовски, с една дума по мутренски, а за Бъчварката, тази измислена полицайка нямам думи.

fallback