Снимка: Булфото, архив

До 2019 г. в София ще бъдат купени и доставени още 190 нови автобуса, обяви зам.-кметът по транспорт на Столична община Любомир Христов.

Той посочи, че най-старите автомобили на градския транспорт в столицата са на над 34-годишна възраст.

"През 2014-2015 г. са доставени 126 нови автобуса. Вече имаме сключен договор за доставка на още 110 нови автобуса, които в рамките на тази година ще бъдат доставени и въведени в експлоатация, а до края на месец август трябва да бъдат доставени първите 70, а до края на октомври останалите 40", уточни Христов, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че първите линии, по които ще бъдат пуснати в експлоатация новите возила, ще са по изтичащите договори на частните оператори от 2015 г., които бяха удължени в рамките на тази година. По думите на заместник-кмета целта пред екипа на Столична община е в края на настоящия мандат средната възраст на автобусния парк в София да бъде под 7 години.

Христов допълни още, че от понеделник линия 85 на градския транспорт вече се обслужва с нови автобуси.

По време на пресконференцията заместник-кметът посочи още, че има стремеж да се насърчава използването на различните видове карти за градския транспорт за по-дълъг период от време.

На въпрос дали ще има промяна на цената на билета с оглед направените инвестиции в транспорта, зам.-кметът посочи, че няма пряка връзка към настоящия момент цената на билети за пътуване с инвестициите, които се правят, включително и развитието на метрото.

"Неведнъж сме заявявали, че нашата цел е да се гарантира хората, които ежедневно използват градския транспорт, да могат да имат тази възможности при възможно най-ниски цени", посочи Любомир Христов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase