Снимка: архив, БТА
fallback

Данъчни иззеха от касите на търговци на цветя в София над 19 000 лева за два часа.

Проверените на 8 март 17 обекта за продажба на цветя са определени предварително, съобщиха от НАП.

Те са собственост на лица, които имат стари задължения към НАП и въпреки че извършват дейност и имат приходи, не погасяват дълговете си.

Съставени са два акта - за неиздаване на касова бележка и за разлика в касовата наличност и отчетения от фискалното устройство оборот.

Мярката да се изземе оборота от търговски обект е крайна и се прилага само в случаите, в които, въпреки че длъжникът разполага с парични средства и значителни обороти, системно не плаща задълженията си за данъци и осигурителни вноски, уточняват от приходната агенция.

Практиката показва, че след изземане на касовата наличност повечето търговци погасяват изцяло дълга си.

Процедурата предвижда описване на наличните пари в касата на обекта, които се изземат и се превеждат по сметка на НАП за погасяване на дълга.

Паралелно с това се осъществява и цялостна проверка на дейността на обектите. Следи се дали се издават касови бележки при продажба на стоки, водят ли се правилно книгите за дневните финансови отчети, дали продавачите са назначени на трудови договори и други.

"Използваме всички предвидени в закона средства, за да съберем просрочените задължения. Вярваме, че действията ни ще имат и превантивен ефект върху некоректните търговци. Очакваме те да потърсят диалог с нас и доброволно да платят задълженията си”, коментира Илиана Христова, директор на ТД на НАП София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

az tam

преди 8 години

Ех и с Бисеров така експедитивни да бяхте ...

7

Men

преди 8 години

Голяма акция голямо чудо. Повечето цветарски магазини са на хора, които едвам изкарват минимална заплата и 8-ми март е единствения ден в който изкарват повече и успяват да си покрият различни разходи. Да дразнещо за 1 ден цените на цветята да станат двойни, но за това са виновни вносителите, те продават всичко на 2-на цена за 8ми март. Та НАП отново хванаха най големите престъпници. Някои от тия хора може и да нямат пари да си покрият месечните сметки....

6

Анонимен

преди 8 години

Няма такава мярка по никой закон. Човек, който не е осъден за дълг, няма как НАП да му иззема парите. Това не е ГДБОП. Извършеното от НАП се нарича кражба на частна собственост

fallback