Снимка: Reuters

София е поставена на 115-то място в световна класация за най-добър град за живеене. В списъка са общо 230 столици и градове на планетата.Класацията е направена от анализаторска фирма "Mercer", пише британският вестник "Дейли Мейл".

Критериите, по които са оценявани градовете, са социално-икономически условия за живот, здравеопазване, образование, околна среда, цената на градския транспорт и др.

Още по темата

Градовете, в които условията на живот са сходни като тези в София – са столицата на Тунис, която заема 113 място, столицата на Парагвай  Асунсион – на 114 и на Мароко – Рабат, която е на 116-та позиция.

За пореден път най-добрият град за живеене в света е Виена, която е класирана на първо място. Преимуществата на австрийската столица са многото културни събития, всеобхватното здравеопазване и приемливи цени на жилищата. Градският транспорт пък излиза едно евро на ден с едногодишна абонаментна карта.

В първата десетка на най-добрите градове за живеене са Цюрих в Швейцария и  Мюнхен, Дюселдорф и Франкфурт в Германия. В челнитеместа на класацията са Оукланд в Нова Зеландия, Ванкувър в Канада, Сидни в Австралия, Женева в Швейцария и други.

Авторите на класацията отбелязват любопитен факт – световните столици Лондон, Париж и Ню Йорк не успяват да достигнат 35 място.

Френската столица пада с десет места само за година - до 37-ма позиция. Лондон е на 39-то място, а  Ню Йорк - на 44-то.

Анализаторите обясняват "срутването" на Париж с терористичните атаки от миналата година. Заплахата от атентати е и причината Лондон да не е сред най-добрите места за живеене.

В Букурещ се живее по-добре от София, става ясно от класацията. Румънската столица е поставена на 109 място. Белград обаче е по-лошо място за живеене, столицата на Сърбия е поставена на 141 позиция.

Атина е 87-ма в списъка, Мадрид – 52-ри, а Пекин – 118.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase