Снимка: архив Булфото
fallback

Столицата ще е място на две противопоставящи се шествия днес.

Едното - Луковмарш ще се проведе за 13-ти пореден път. То ще тръгне в 17.30 часа от пилоните на НДК. Луковмарш е – възпоменателно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков.

Организирано е и контрашествие. То е инициатива на движението ”Антифашистко действие – София“ под надслов ”Без нацисти по улиците ни!“.

Контрашествието ще тръгне в  12 ч. също от пилоните на НДК, съобщава bTV.

Организаторите му категорично се противопоставят на провеждането на Луковмарш. Те припомнят, че ген. Луков е един от последните ръководители на ултранационалистическата и пронацистка организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) до смъртта му на 4 януари 1943 г.

СБНЛ е организация, която се е борила "срещу масоните, евреите и комунистите", за забраняването на книги и организации, които противоречат на националистическите ценности, за контрол върху печата, национализация на банките, разтуряне на партиите, както и за политическата визия на фашизма и националсоциализма.

Организаторите на шествието "Без нацисти по улиците ни!" се солидаризират с всички жертви на ултранационалистическа престъпност – бежанци и мигранти, роми, евреи и други, и подчертават, че събитието им не е обвързано с политически партии.

В края на януари срещу провеждането на Луковмарш отново се обяви ДПС. От партията поискаха кметът на София Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Бранник

преди 8 години

Моят баща е бил областен воевода на организацията "Бранник" в третия по големина град в България. Четох му досието водено преди и след 9.9.1944 г. Никъде не видях той да се е занимавал с гонения на евреи или комунисти. Това не попречи да ни преследват затварят и издевателстват над нас и да ни наричат фашисти до към 1972 г.. После се закротиха. Е какъв фашист е бил баща ми и неговата организация.

68

пешо

преди 8 години

бре, не мога да повярвам! комунисти и фашисти се карат. 10 промити мозъка срещу други 10 промити мозъка, кой от кой по-луд и са написали 130 коментара. вие сте две страни на една и съща монета, и двете страни искате да колите и да бесите докато останат само вашите хора. вие сте зверове, а не човеци.

67

Кой ?

преди 8 години

Кой от управляващите преди 9 септември 1944-та е бил фашист?Цар Борис 3-ти ли дето не е дал нито един български войник да загине?И заплати с живота си затова!Генерал Луков ли благодарение на когото Кюстедил е още български град,а не сръбски?По скоро фашисти са ония дето преди 9-ти септември се правеха на партизани,а след 9-ти септември клаха и бесеха наред като еничари!По нашият край на такива им казват коматисти,а не комунисти!

fallback