Снимка: архив Булфото

Столицата ще е място на две противопоставящи се шествия днес.

Едното - Луковмарш ще се проведе за 13-ти пореден път. То ще тръгне в 17.30 часа от пилоните на НДК. Луковмарш е – възпоменателно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков.

Организирано е и контрашествие. То е инициатива на движението ”Антифашистко действие – София“ под надслов ”Без нацисти по улиците ни!“.

Контрашествието ще тръгне в  12 ч. също от пилоните на НДК, съобщава bTV.

Организаторите му категорично се противопоставят на провеждането на Луковмарш. Те припомнят, че ген. Луков е един от последните ръководители на ултранационалистическата и пронацистка организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) до смъртта му на 4 януари 1943 г.

СБНЛ е организация, която се е борила "срещу масоните, евреите и комунистите", за забраняването на книги и организации, които противоречат на националистическите ценности, за контрол върху печата, национализация на банките, разтуряне на партиите, както и за политическата визия на фашизма и националсоциализма.

Организаторите на шествието "Без нацисти по улиците ни!" се солидаризират с всички жертви на ултранационалистическа престъпност – бежанци и мигранти, роми, евреи и други, и подчертават, че събитието им не е обвързано с политически партии.

В края на януари срещу провеждането на Луковмарш отново се обяви ДПС. От партията поискаха кметът на София Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase