Снимка: Bulphoto, архив
fallback

Безплатни пакетирани храни като боб, ориз и захар раздават срещу кастрацията на дворни кучета в ромските махали в София.

Това е проект на неправителствени организации и местните районни администрации за овладяване на популацията на бездомни животни в тези квартали, пише вестник "Монитор".

За да се справят с проблема във "Филиповци", "Факултета", "Христо Ботев", "Баталова воденица" са изпратени и мобилни клиники, които кастрират животните на място, обясни пред Комисията по околна среда ресорният кмет Мария Бояджийска. Така само в ромските махали кастрирани над 1400 кучета за година.

Екипите на "Екоравновесие" обикалят и покрайнините на София, а така собствениците им имат възможност безплатно да ги кастрират, обезпаразитят и регистрират без дори да излизат от дома си. За последните четири години на територията на София са заловени и кастрирани над 20 000 бездомни кучета.

Бояджийска отчете спад на уличните псета позовавайки се последните публични данни за броя им - 6635 през 2013 г., което беше с 2607 животни по-малко спрямо 2011 г. Само през миналата година пък са изплатени над 180 000 лева обезщетения на наръфани хора, които са съдили общината.

За справянето с проблема с безстопанствените кучета от съществена важност са промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, с които да се заложат изисквания за задължително маркиране и чипиране като национална мярка и приоритет, подчерта Бояджийска. По думите й необходима е национална програма за овладяване на популацията им. Сега в НС се правят такива обсъждания, дано промените бъдат приети, коментира Бояджийска.

Тя каза, че приема всички критики по работата на ОП "Екоравновесие". По думите на Бояджийска абсолютно недопустимо е служители на общинското предприятие да бъдат агресивни към животните, каквито случаи има. Тези, които са си позволили лошо отношение към животните, ще бъдат санкционирани, подчерта Бояджийска. Тя съобщи още, че се изгражда и видеонаблюдение в общинските приюти, за да може да се наблюдава в реално време грижата за животните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 21В Истанбул кучета няма, щото според тяхната религия са забранени, мръсни животни.

18

Анонимен

преди 8 години

Някои които е ходдил много по света да каже дали като ходиш по тротоарите трябва да внимаваш да не настъпиш някое кучешко л-но !Аз съм ходил в Истанбул и там не видях такова нещо като тука

17

Кинолог

преди 8 години

Всъщност повечето българи имат тотално извратено отношение към кучетата.Да държиш ловно или овчарско куче в 35 кв.м. панелка и веднъж дневно за 10 мин. да го извеждаш да се изходи на близката детска площадка.Да храниш или да биеш бездомните кучета, сякаш са твоя собственост. И най-вече да се съгласяваш с твоите данъци да се плащат програми, които не решават, а създават проблеми с бездомните животни.

fallback