Снимка: BTV

Учители излязоха на протест пред Министерство на образованието. Там се събраха освен преподаватели по география и професионални географи. Тяхното искане е увеличаване на часовете по география и поднасянето на материята да е по-достъпно за учениците, съобщава BTV.

Протестиращите очакват да бъдат приети от министъра на образованието, въпреки че днес не е работен ден. Те искат да му предоставят подписка от над 4000 подписа в подкрепа на техните искания.

Ученици са намразили географията, заради сложно поднесения материал. Това твърдят преподаватели. Нина Георгева е учител по география и преподава на петокласници в бургаско училище.

"Една майка преди 2 седмици ми каза: "Моят син намрази географията в 5-ти клас". Страшно много ме заболя", каза учителят по география Нина Георгиева.

Преди няколко години учебният материал от учебниците за 8-ми клас е преместен в учебниците за 5-ти клас.

"Аз се съмнявам, че възрастен човек би се затруднил, ако трябва да намери географски координати, примерно на Рио де Жанейро, а какво остава за деца в 5-ти клас, но това нещо е част от държавните образователни изисквания", допълни Нина Георгиева.

Сложните понятия объркват малките ученици, дори да са отличници.

"Материалът така е поднесен, че тези научни факти трябва да се намери подход да се дообяснят, въпреки че има атлас, въпреки че има контурни карти - се налага подкрепа на възрастен", казва Албена Димитрова, майка на петокласник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase